Bujanovački ugostitelji za uvođenje obaveznog bakšiša, gosti protiv

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 9. februar 2023. Bujanovački konobari i vlasnici kafana i kafića smatraju da bi bakšiš u visini od 10 odsto trebalo da bude obavezna stavka na fiskalnom računu, dok se gosti suprotstavljaju tom predlogu i kažu da ostavljanje napojnice treba da bude na dobrovoljnoj bazi.

Bakšiš bi uskoro u Srbiji mogao da bude obavezna stavka na računu, tako da bi, pored naručene hrane ili pića, gosti plaćali bakšiš od 10 odsto  celokupnog iznosa.

-Slažem se sa tim predlogom i smatram da bi se svi koji rade kao konobari složili, jer polovina gostiju ostavlja bakšiš, a druga polovina nema tu kulturu – kaže za naš portal konobar lokalnog kafića u Bujanovcu.

Oni koji ostavljaju bakšiš, po njegovim rečima, obično ostave bar 10 odsto od iznosa na računu, ali na kraju smene to bude ukopno od 3 do 5 odsto od celokupnog pazara, jer ne ostavljaju svi.

-Nije uvek isto, leti su veći bakšiši jer više ljudi dolazi u kafić, sećam se da me jedan gost častio 2.000 dinara što je tada bilo dvostruko više od dnevnice – kaže drugi konobar.

Vlasnik bujanovačke kafane takođe smatra da je to dobra inicijativa.

-Bakšiš bi trebalo da bude obavezan, jer ja kao poslodavac ne mogu da platim svoje radnike onoliko koliko oni vrede, s obzirom na to da već imam dovoljno obaveza koje  prema državi treba da ispunim – kaže za Bujanovačke.

Pitali smo i goste koje smo zatekli u kafiću šta misle o ovom predlogu i zaključak je da to ne bi trebalo da bude obavezna stavka, već da bude dobrovoljna.

-Ostavljam bakšiš onoliko koliko mogu u tom trenutku, ali to nikako ne treba da bude obaveza, jer onaj ko hoće da časti uradiće to i bez da mora – kaže gost kafića.

Drugi gost ističe da bi ostavljanje napojnice trebalo da ostane bonton i da on redovno ostavlja više novca od iznosa na računu, ali da to zavisi od usluge koju je dobio i od ljubaznosti konobara.

Predlog da bakšiš postane obavezna stavka na fiskalnom računu Ministarstvu turizma i finansija uputiće Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES, prenosi portal N1.

Udruženje potrošača Efektiva oštro se suprotstavlja ovoj inicijativi jer, kako kažu, zašto bi građani dodatno plaćali uslugu koju već plaćaju.

-Treba da odvoje deo profita i da im povećaju plate, a ne da njihove plate plaćaju potrošači iz svog džepa – kažu iz Udruženje potrošača Efektivna.




One thought on “Bujanovački ugostitelji za uvođenje obaveznog bakšiša, gosti protiv

  1. M.M.

    Najbolje da gosti daju plate konobarima a da gazda sav profit stavi u džep. Ako ne možeš da platiš sve stavke onda zatvori objekat a ne da reketiraš goste 10%. Bakšiš je uvek bio na dobrovoljnoj bazi i uveliko zavisi od ponašanja i usluge koju gost dobije.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *