Morava 76: Može li da se legalizuje kuća na njivi? Opština: Rešite čija je kuća

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 9. februar 2023. (foto arhiva) – Stanovnici naselja „Morava 76“ u Bujanovcu pitaju kako da legalizuju svoje kuće kada se i posle više od 40 godina parcele koje im je dala Opština u katastru vode kao njive. Načelnik opštinskog Odeljenja za urbanizam Basri Memeti kaže da se u tom naselju urbanistički plan uopšte nije ispoštovao, ali da su ipak glavna prepreka za legalizaciju nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Posle pisanja Bujanovačkih o tome da je predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi apelovao na građane da legalizuju svoje objekte, jer će u suprotnom imati problema da dobiju lične karte i ostala dokumenta, javili su se stanovnici naselja „Morava 76“ ističući da oni ne mogu da legalizuju svoje kuće i traže rešenje za svoj problem.

Opština: Legalizujte kuće ili ćete ostati bez ličnih karata

-Imam pitanje u vezi legalizacije kuća koje su izgađene posle poplave 1976 godine. Reč je o naselju „Morava 76“ gde žive Romi, više od 100 kuća. U katastru stoji da su to obične njive, iako je prošlo već 46 godina od kako je naselje izgrađeno. Da li postoji mogućnost da se legalizuju te kuće ove godine i pored toga što ima puno nerešenih pitanja oko tih parcela koje je Opština dodelila za izgradnju u to vreme? – pitao je čitalac Bujanovačkih.

Memeti kaže da je upoznat je sa ovim slučajem, ali naglašava da je u tom naselju problem drugačije prirode.

-Prvo pitanje koje mi postavimo je da li su rešeni imovinsko-pravni odnosi, a kod njih taj problem nije rešen – ističe Memeti.

Od trenutka kada su im date parcele za gradnju kuća, kako kaže, oni su na njima sagradili kuće, ali ništa dalje nisu preduzeli po pitanju katastra i prenosa na svoje ime.

-Ja sam se više puta bavio problemom tog naselja, tako da mogu da kažem da tu postoji još jedna važna stvar, a to je da niko od njih nije ispoštovao plan gradnje i da su recimo na parceli na kojoj je trebalo da se sagradi jedan objekat gradili po dva, tri, pa i više – naglašava Memeti.

U međuvremenu su se, kako kaže, menjali i vlasnici objekta i naslednici što dodatno otežava rešavanje ovog problema.

Na pitanje da li u Bujanovcu postoji još neko naselje sa sličnim problemima, Mameti odgovara da takvih kolektivnih slučajeva nema, ali da ima dosta pojedinačnih primera koji imaju problem sa legalizacijom upravo zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

-Gotovo u 80 odsto slučajeva problem su nerešeni imovinsko-pravni odnosi, što znači da nije preneto zemljište na ime onoga ko želi da legalizuje objekat – rekao je ranije Memeti za naš portal.

Jedan od glavnih uslova za legalizaciju je da objekat bude na satelitskom snimku, a poslednji takav snimak je urađen juna 2015. godine.

Da bi se legalizovao objekat potrebni su sledeći dokumenti:

1.Posedovni list, odnosno dokaz o tome da li se parcela na kojoj je izgrađena kuća vodi na ime osobe koja hoće da legalizuje kuću.

2.Izveštaj o zatečenom stanju objekta, čiji je sastavni deo elaborat geodetskih radova za nezakonito izgrađen objekat.

3.Kopija plana i dokaz o uplati takse za legalizaciju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *