PDD: Šćiprim Arifi je srpski vazal, radi protiv Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. februar 2023. Iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) optužili su predsednika opštine Preševo i lidera Alternative za promene Šćirpima Arifija da u interesu Srbije pokušava da kriminalizije kosovsku vladu i Preševsku dolinu, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca i Preševa. Arifija su nazvali srpskim vazalom.

Kako navode iz PDD, Arifijevo delovanje ima za cilj da Albance u Preševskoj dolini prikaže kao ljude sklone zloupotrebama, da bi se oni skinuli sa dnevnog reda onih koji odlučuju u procesu dijaloga.

“I to sada u okolnostima u kojima se pokušava izgraditi narativ dijaloga Kosova i Srbije, za koji se očekuje da bude krunisan sporazumom, čiji principi treba da imaju univerzalnu vrednost, a to je simetrija u tretmanu manjina u dve države”, navode iz PDD.

Reakcija iz PDD je usledila nakon što je Arifi podneo krivičnu prijavu zbog navodne korupcije i zloupotreba prilikom raspodele novca kosovske vlade preko Nacionalnog saveta Albanaca.

Šćiprim Arifi Kurtija nazvao diktatorom i podneo prijavu protiv NSA

“Tužena je Vlada Republike Kosovo, koja je prvi put sistematski, državnim budžetom, izdvajala sredstva koja su direktno dodeljivana za potrebe civilnog sektora, medija, sporta i kulture Alabanaca u Dolini”, poručuju iz PDD.

Dodaju da je cilj ovakvih postupaka izolacija Preševske doline od Kosova, prekid institucionalnih veza koje se sve više grade i intenziviraju, naročito isključivanje Preševske doline iz agende u razgovorima o budućem sporazumu između Kosova i Srbije.

“Zašto Srbija i njen predsednik koče svaki zahtev Albanaca iz Preševske doline jasno je svima, ali je problem što u Preševskoj dolini i danas ima onih koji to podržavaju”, kažu u PDD.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *