Direktorka Fonda za razvoj: Prijavljivanje za kredite od 1. marta

Bujanovac, 14. februar 2023. (foto screenshot RTS) – Ove godine će biti izdvojeno gotovo tri milijarde dinara više za kreditiranje preduzetnika iz Fonda za razvoj, po povoljnim kamatama.  Elektronsko prijavljivanje za kredite počinje 1. marta najavila je direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić.

Fonda za razvoj je finansijska razvojna institucija usmerena ka mirko, malim i srednjim preduzećima, nudi kredite, a ima i projekte sa Ministarstvom poljoprivrede koje daje bespovratna sredstva.

„Prošle godine izdvojeno je oko 4 milijarde i 300 miliona dinara, od čeka su 900 miliona bila bespovratna sredstva“, naglasila je Matićeva na RTS.

Napomenula je da nije teško doći do tih sredstava, oni koji konkurišu moraju biti registrovani i izmirivati sve obaveze, a od njihovih boniteta zavisi kolika sredstva mogu dobiti,

Izdvajaju se i posebna sredstva za nerazvijena područja.

Istakla je da su krediti veoma povoljni, s obzirom da su skočile kamatne stope.

„Investicijoni krediti za mikro, mala i srednja preduzeža se daju na 10 godina i kamata ide od 1,5, do 2,5 što je dosta povoljnije nego kod banaka“, navela je Matićeva.

Dodaje da je 250 miliona dinara maksimalni iznos za investicione projekte koji se može dobiti, a ako imaju garanciju banke iznosi mogu biti i veći.

Po njenim rečima, industruja nameštaja i prerada voća i povrća bila dominantna u prethodnom periodu.

Kako je istakla, programi poput ženskog preduzetništva pored toga što ohrabruje žene, značajno je jer privreda iz sive ekonomije prelazi u legalne vode.

Matićeva je naglasila da od 1. marta kreće i elektronsko prijavljivanje za kredite, a značajno je i da se radi na diverzifikacijama izvora finansiranja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *