Ko ima pravo na jeftiniju struju

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 14. februar 2023. Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca od početka godine podnela su 333 potrošača sa teritorije opštine Bujanovac, saznaje naš portal u Opštini. Zahtev se podnosi u Uslužnom centru u periodu od 10 do 14 časova.

-Od početka godine zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog potrošača podnela su 333 građana Bujanovca, To nije konačan broj, jer građani mogu u toku cele godine da se prijavljuju – rečeno nam je u Opštini.

Pošle godine status ugroženog kupca steklo oko 1500 stanovnika opštine Bujanovac.

Pravo da konkurišu imaju građani sa mesečnim prihodom po članstvu domaćinstva ispod nivoa određenog uredbom, u zavisnosti od imovinskog stanja, mogu da apliciraju i građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem. Za seoska domaćinstva je promenjen način apliciranja tako da se gleda više koliko imaju nekretnina, već mesečni prihod.

Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu iz 2022. godine, pravo na jeftiniju struju ima jednočlano domaćinstvo sa mesečnim prihodima manjim od 21.074 dinara, dvočlano domaćinstvo sa manje od 33.402, tročlano sa manje od 45.729 dinara, četvoročlano sa manje od 58.157, odnosno petočlano domaćinstvo sa mesečnim prihodima manjim od 70.384 dinara. Za domaćinstvo sa šest i više članova neophodno je da su prihodi na mesečnom nivou manji od 82.711 dinara.

Procedura podrazumeva da se građani sa zahtevom obrate nadležnima u Opštinskoj upravi i tom prilikom dostave dokumenta kojima dokazuju da su ugroženi.

Preko 1000 zahteva u Bujanovcu, evo kako do statusa energetski zaštićenog kupca

Potrebna dokumentacija za umanjenje električne energije je:

-Potvrda iz Mesne zajednice o članovima zajedničkog domaćinstva

-Fotokopija lične karte za odrasle članove porodice

-Potvrda o ukupnim mesečnim primanjima

-Poslednji ček od penzije

-Zdravstvena knjižica

-Uverenje o nezaposlenosti

-Dokaz iz katastra o nepokretnosti iz mesta prebivališta i mesta rođenja

-Poslednji račun za električnu energiju

-Potvrda za korisnike dečijeg dodatka i socijalne pomoći

Važećom Uredbom je predviđeno da energetski zaštićeni kupci mogu besplatno da potroše određeni broj kilovata u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

„Uredba je i pravljena tako da omogući mnogo više ljudi da se prijavi za ovaj status i da se ciljano dođe do 190.000. Vlada je obezbedila novac i mi se nadamo da će biti pravilno potrošen“, rekao je ranije za RTS Milan Aleksić, pomoćnik ministra za elektroenergetiku.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *