Siromaštvo protiv ekskurzija bujanovačkih đaka

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 14. februar 2023. U većini bujanovačkih osnovnih i srednjih škola u planu je odlazak na ekskurziju, ali će o tome konačnu reč dati roditelji đaka. Dok u Osnovnoj školi  „Branko Radičević“ nema dovoljno učenika za ovaj deo nastavnog plana i programa, u školama „Sveti Sava“, „Sezai Suroi“, „Naim Frašeri“ i „Bora Stanković“ u Kleniku ekskurzija je izvesna i čeka se pristanak roditelja da bi se kontaktirali ponuđači.

-Naša škola ne organizuje ekskurzije za učenike, jer ne možemo da ispunimo važeći zakonski procenat koji iznosi 60 odsto. Kod nas većina roditelja  nije u mogućnosti da plati ekskurziju. – kaže za naš portal Nenad Tasić, direktor OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu.

Tasić dodaje da su prošle godine organizovali jednodnevni izlet do Vranjske Banje i Besne kobile za učenike svoje škole koji su učestvovali na takmičenjima.

-To je bila svojevrsna nagrada za njihovo angažovanje i uspeh. Snašli smo se za prevoz, tako da učenici ništa nisu plaćali. Potrudićemo se da i ove godine nešto slično organizujemo, jer bismo voleli da to postane tradicija – ističe Tasić.

Slađan Cvetanović, direktor OŠ „Bora Stanković“ Klenike, kaže za naš portal da će ekskurzije sigurno biti, ali detalje još uvek ne zna.

-Kod nas je praksa da se za učenike od prvog do osmog razreda organizuje jednodnevna ekskurzija u junu mesecu, ali tek treba da raspišemo tender u martu, jer ako sada uradimo to niko nam ne garantuje da će biti ista cena u junu – kaže Cvetanović.

Učenici će na taj način, po njegovim rečima, imati vremena da u aprilu, maju i junu več otplate rate za ekskurziju, tako da ostane da plate samo  prevoz i eventualne ulaznice za muzej ili neki drugi objekat koji će posetiti.

-Plan je da ove godine obiđemo Oplenac, Kragujevac i Topolu, ali o detaljima o tom potom – ističe Cvetanović.

U Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Bujanovcu kažu da ako bude ekskurzije  biće za učenike svih razreda.

-Najpre treba na savetu roditelja da vidimo kolika je zainteresovanost učenika, pa tek onda da zovemo ponuđače. Procedura je velika i za sada se ništa ne zna – kazala je za naš portal Svetlana Manasijević, direktorka škole.

U Srednjoj školi „Sezai Suroi“ ekskurzije će biti, ali detalji takođe još uvek nisu poznati.

-Ekskurzija za maturante, odnosno učenike završnih razreda, biće maja, ali još uvek nismo odredili datum i zvali ponuđače. Radimo na tome – kaže za naš portal direktor škole Zejni Fejzulahu.

Slična situacija je i u OŠ „Naim Frašeri“ u Bujanovcu. Ekskurzija je u planu ali se, po rečima direktora Fadila Ebibija, o detaljima ne može govoriti dok se ne obavi razgovor sa roditeljima i ne vidi koji broj dece je zainteresovan za ekskurziju.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *