Penzioneri mogu besplatno i u Bujanovčku Banju

Piše: I.Jovanović

Bujanovac, 16. februar 2023. Lečilište u Bujanovačkoj Banji na listi je banja koje penzionerima nude besplatan boravak i rehabilitaciju.  Smeštajni kapacitet je 195 ležajeva i prijave se mogu izvršiti do 2. marta.

-Mi smo i ove godine na listi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, tako da ćemo primiti određeni broj penzionera koji ispunjavaju uslove i kriterijume koje propisuje Fond PIO – kaže za naš portal Nenad Mitrović, direktor ugostiteljstva i turizma u Banji.

Prošle godine na stacionarnom lečenju, po njegovim rečima, bilo je 240 penzionera, od kojih najveći broj iz Pčinjskog okruga, mada je bilo i penzionera koji su dolazili iz Beograda i iz cele Srbije.

Mitrović naglašava da se penzioneri prijavljuju preko Fonda, a ne direktno u Banji.

-Penzioneri su u obavezi da se u mestima gde žive jave udruženju penzionera i da preko njih ili direktno preko filijale Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podnesu zahtev za banju, jer oni odlučuju o tome koga će da pošalju na rehabilitaciju – objašnjava on.

Smeštajni kapacitet Banje je 195 ležajeva i spremni su, kako kaže, u svakom trenutku da prime sve korisnike koje pošalje Fond.

-Ono što Bujanovačku Banju izdvaja od ostalih banja ne samo u Srbiji, već na čitavom Balkanu, je prirodni ugljen-dioksid gas koji se koristi na dva načina, kao potkožne injekcije i kao gasne kupke, i ima izuzetnu primenu kod lečenja komplikacija šećerne bolesti – naglašava Mitrović.

Druga dva prirodna faktora po kojima je Bujanovačka Banja poznata su lekovito blato i termomineralna voda.

-Pored svih tih prirodnih faktora, mi posedujemo i savremene elektro aparate koji se takođe dosta koriste u terapiji – dodaje Mitrović.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je konkurs za besplatau rehabilitaciju u banjama za penzionere čija primanja mesečno ne prelaze 37.809 dinara i koji imaju prebivalište u Srbiji, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Počelo prijavljivanje penzionera za besplatan boravak u banjama

Penzioneri iz Bujanovca mogu da konkurišu za Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji, za specijalne bolnice u Lukovskoj, Prolom, Bujanovačkoj i Vranjskoj Banji, za “Gejzer” u Sijarinskoj Banji, “Banjicu” u Sokobanji, kao i za Bolnicu za plućne bolesti u Sokobanji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *