Meštani Srpske Kuće poručili Udruženju SOS: Bez politike ste društvo golubara

Piše: N. Stevanović

SOS: Stoimenov i Milenković

Bujanovac, 19. februar 2023. Politika „Nas politika ne zanima“ koju proklamuje novoosnovano bujanovačko Udruženje „Srbska organizacija Sabornost“ (SOS) u Srpskoj Kući nije prošla – bar ne kod svih meštana koji su u subotu uveče došli na skup u organizaciji SOS-a u ovom selu. Oni su poručili  osnivačima udruženja da je opstanak Srba u opštini Bujanovac političko pitanje koje se ne može rešavati saopštenjima i molbama, već drugačijom politikom. „Ovako ste na nivou udruženja golubara“, poručili su meštani.

Inicijator osnivanja udruženja Oliver Milenković naglasio je da je najvažnije da se udruženje omasovi čime će dobiti legitimitet za ispostavljanje zahteva državi i lokalnoj vlasti da srpsku zajednicu više ne drži na margini.

-Da se država zainteresuje za nas – kako je rekao.

Podsetimo, osnovni ciljevi Udruženja, o čemu su Bujanovačke već pisale, jesu podizanje svesti o potrebama očuvanja srpskog identiteta, jačanja srpske porodice i podizanja nataliteta, odnosno stvaranje uslova za opstanak i ostanak srpskog naroda na jugu Srbije.

Osnovana “Srbska organizacija Sabornost”, a ovi Bujanovčani su osnivači

-Ali bez politike. Nismo politička stranka, nismo političko udruženje. Iza nas ne stoji opoziciona stranka, kako je već počelo da se priča. Nijednu stranku nećemo da podržimo na izborima. Ne verujte dezinformacijama, niko ne stoji iza nas, ne radimo ni za koga – naglasio je Milenković.

Predstavnici SOS-a su pozvali meštane da pristupe udruženju, bez obzira na političku opredeljenost, kako bi se sprečilo masovno iseljavanje Srba iz Bujanovca, prodaja kuća i imovine.

-Poslednji je trenutak da se nešto preduzme, ako se nastavi ovako nema nam opstanka. Ovo nije politika, ovo je egzistencija – rekli su osnivači udruženja.

A onda su meštani pitali: Kako ćete da ostvarite ciljeve?

Konstatovali su da omasovljenje članstva neće značiti ništa.

-Od pisanja saopštenja i molbi nema ništa, mnogi su pisali. Država je već rekla da je nemoćna kada je Vučić rekao da ovde neće nijedan investitor da dođe. Taj predsednik Vučić kad je došao u Bujanovac sastanak je držao u kafiću. To što vi hoćete da uradite ne može bez politike, pa da vam pristupi i 3.000 građana. Nego da se kandidujete, pa da neko za vas glasa, pa onda se borite za opstanak Srba, iz skupštine, bujanovačke ili republičke. Ovako ste kao udruženje golubara, koliko god da se omasovite – rekao je meštanin.

Dodao je da su za opstanak Srbima potrebni bolji političari od narodnog poslanika Nenada Mitrovića, šefa bujanovačkih naprednjaka, koga je nazvao „ćutologom“, i Stojanče Arsića.

-Kažete niko ne stoji iza vas, e pa treba svi da stoje iza vas, država da stane. Sve političare da dovedeš ovde kod nas, sve stranke. Pa da pitate poslanika zašto ništa nije tražio od države za nas, ni on ni Stojanča Arsić. Da napravite partiju za opstanak, sve stranke da se okupe, ceo narod što je ovde ostao da se okupi, država da stane iza nas. Ovako ništa nećete da uradite – poručio je drugi meštanin Srpske Kuće.

Na pitanje da li se pod ujedinjenje, što je jedan od ciljeva SOS, podrazumeva i zalaganje za ujedinjenje svih srpskih političkih partija za izbore odgovor je glasio: Nas to ne zanima.

Saša Arsić: Cilj Udruženja SOS je zajednicki nastup srpskih stranaka na izborima

-Nećemo da učestvujemo na izborima, kao organizacija nećemo da podržimo bilo koga, a svaki pojedinac neka glasa za koga hoće – rekao je Milenković.

Nekoliko građana sa kojima su Bujanovačke razgovarale sinoć u Srpskoj Kući  smatraju da način udruživanja za koji se zalaže SOS može da bude dobra stvar, ali se, kako kažu, plaše da je već kasno da se ciljevi ostvare.

-Bujanovac kao grad za Srbe je izgubljen, a sela koja se kako-tako još drže zavise od Bujanovca, tako da je samo pitanje vremena – rekao jedan od naših sagovornika.

Sastanku je prisustvovalo dvadesetak meštana.

Mitrović: Arsić je izgleda vidovit, ne želim da komentarišem SOS

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *