Na prelazu Preševo sprečeno krijumčarenje lovačkih pasa, cigarete švercovali u prozorskom okviru (foto)

Bujanovac, 20. februar 2023. (foto Uprava carina) – Carinici na Graničnom prelazu Preševo tokom  vikenda su sprečili krijumčarenje 19 rasnih lovačkih pasa, a u drugom slučaju cigareta, koje su bile sakrivene u prozorskom okviru.

Krijumčarenje pasa otkriveno je u subotu na izlazu iz zemlje, kada je radi detaljnog pregleda zustavljen teretni kombi stranih registarskih oznaka, za čijim je volanom bio 43-godišnji vozač, saopšteno je iz Uprave carina.

Tokom kontrole su sa jedne i druge strane u unutrašnjosti tovarnog dela kombija pronađeni metalni kavezi i u njima ukupno 19 rasnih lovačkih pasa.

Za 15 pasa rase “Setter“ i četiri psa rase “Poenter“ vozač nije imao ništa od neophodne prateće dokumentacije: ni tranzitni dokument, niti zdravstveno uverenje veterinarske inspekcije, kao ni ovlašćenja navodnih vlasnika pasa za njihov transport preko granice.

   

Sud je u hitnom postupku doneo presudu kojom su psi oduzeti i po nalogu Republičke veterinarske inspekcije predati Veterinarskoj stanici Bujanovac radi zbrinjavanja, dok je vozač kombija novčano kažnjen zbog učinjenog prekršaja.

Neobičan pokušaj krijumčarenja cigareta u šupljinama jednog prozorskog okvira, kako navode iz Carine, desio se istog dana.

U ranim jutarnjim časovima na ulaz u Srbiju pristigao je teretni kombi “mercedes sprinter“ koji se uputio ka Zapadu, a ništa nije nagoveštavalo da će ubrzo baš u njemu carinici otkriti do sada nezabeležen pokušaj krijumčarenja.

Naime, iako su vozač i suvozač izjavili da nemaju ništa da prijave, usledila je detaljna kontrola tokom koje je u prtljažnom delu kombija otkriven i jedan novi PVC prozorski okvir.

Carinik je kucanjem o okvir utvrdio da zvuk ne odgovara šupljem prostoru koji bi trebalo da se nalazi u njegovoj unutrašnjosti, pa je na spojevima proverio svoju sumnju da on zapravo služi za krijumčarenje. 

Potvrdivši da je unutrašnjost prozora ispunjena neprijavljenom robom, okvir je otvoren, a iz njega su počele da ispadaju paklice cigareta raznih robnih marki.

Ukupno je otkriveno 228 paklica krijumčarenih cigareta, od čega je 149 paklica cigareta pronađeno u prozorskom okviru, a 79 paklica u kesama među prtljagom, navode iz Carine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *