Milković: Zaplenjene pse zbrinula Veterinarska, oduzeti zbog greške u proceduri

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 21. februar 2023. (foto Uprava carina) – Rasni lovački psi, koje je carina na prelazu Preševo u subotu oduzela od lica koje ih je prevozilo, nalaze se u Veterinarskoj stanici Bujanovac. Direktor Miodrag Milković kaže da svih 19 pasa  imaju papire i da su uredno su vakcinisani. On pretpostavlja da su oduzeti zbog proceduralne greške.

-Reč je o 15 lovačkih pasa rase „Setter“ i 4 pasa rase „Poenter“, koji imaju papire da su uredno vakcinisani i koji su zbrinuti u našoj Veterinarskoj stanici – kaže za naš portal Milković.

Iz Uprave carina je juče saopšteno da su psi pronađeni u unutrašnjosti tovarnog dela kombija u metalnim kavezima, a da vozač nije imao ništa od neophodne prateće dokumentacije: ni tranzitni dokument, niti zdravstveno uverenje veterinarske inspekcije, kao ni ovlašćenja navodnih vlasnika pasa za njihov transport preko granice.

Na prelazu Preševo sprečeno krijumčarenje lovačkih pasa, cigarete švercovali u prozorskom okviru (foto)

Ono što je problem u ovom slučaju, kako kaže Milković, jeste taj što je čovek na jedno ime vodio preko pet pasa, a komercijalni transport podrazumeva prevoz do pet pasa.

-Kada se transportuje više od pet pasa, potrebno je imati sertifikat, a čovek koji ih je prevozio nije ga imao – dodaje Milković.

Ovi psi, po njegovim rečima, u Evropi vrede više nego kod nas, a plan je bio da se voze u Grčku na takmičenje.

-Za sada ne znamo koliko će dugo psi biti kod nas, očekujemo nalog veterinarske inspekcije, pa ćemo videti šta dalje – kaže Milković.

Ovo je vrlo specifičan slučaj jer, kako kaže, do sad se nisu susreli sa ovakvom pošiljkom.

-Radi se o proceduralnoj grešci, možda čovek nije bio informisan o tome koliko pasa sme da prevozi na svoje ime, jer svi psi imaju papire i uredno su vakcinisani – dodaje Milković

Sud je u hitnom postupku doneo presudu kojom se psi oduzimaju i po nalogu Republičke veterinarske inspekcije predati su Veterinarskoj stanici Bujanovac radi zbrinjavanja, dok je vozač kombija novčano kažnjen zbog učinjenog prekršaja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *