Haliti traži od Alternative za promene da se izvini Romima u Bujanovcu i da prekine sa govorom mržnje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. februar 2023. Mensur Haliti, direktor za demokratiju i upravljanje u Fondaciji za otvoreno društvo, traži od Alternative za promene da se izvini romskoj zajednici zbog govora mržnje. Haliti je reagovao posle tekstova našeg portala o izgradnji stanova za Rome koji su u Bujanovac izbegli sa Kosova 1999. godine.

U seriji tekstova objavljenih poslednjih nekoliko dana povodom početka izgradnje stanova i kupovine kuća za raseljene koji 24 godine žive u nehumanim uslovima u kolektivnom centru u Bujanovcu naš portal je podsetio na izjave odbornika Alternative u bujanovačkoj skupštini 2021. godine kada je određivana lokacija za stanove. Oni su tada isticali da je cilj da se naruši etnička struktura u Bujanovcu, na štetu Albanaca, kao i da će među korisnicima stanova biti ubice i silovatelji kosovskih žena.

Bujanovačke su pisale i o komentarima Albanaca na našoj Fejsbuk stranici koji izbegle Rome optužuju za ratne zločine.

Tekst na albanskom o stambenom zbrinjavanju Roma izbeglih sa Kosova, izazvao burne komentare Albanaca na stranici Bujanovačkih

Haliti je ovim povodom zatražio momentalni prekid govora mržnje i ektremizma od strane odbornika Alternative za promene kao i njihovo izvinjenje romskoj zajednici u Srbiji.

“U novinskom članku Bujanovačkih, odbornici Alternative za promene navode da je izgradnja stanova za Rome sa Kosova opasna za Albance i da ima za cilj promenu etničke strukture u Bujanovcu kao i da su Romi ratni zločinci i silovatelji”, kaže Haliti.

Ocenio je da govoru mržnje i ekstremizmu nije mesto u našem društvu.

“Romi koji su bili prisiljeni da beže od rata na Kosovu nisu zločinci niti silovatelji, kao što se ovde prikazuje zamenom teza. Romi su zapravo žrtve građanskog rata na Kosovu 1999. godine, koji su bili primorani da napuste svoje domove i do sada i dalje traže sigurnost i sklonište sa svoje porodice”, navodi Haliti u pisanoj izjavi.

Po njegovim rečima,  oko 150.000 Roma i Romkinja koji su živeli na prostoru Kosova su delili sudbinu sa narodima koji su raseljavani i bili meta napada i progona, a i dan danas su, iako ih niko ne spominje.

“Silovanih, nestalih i ubijenih Roma se više niko ni ne seća, a kamoli da neko postavlja pitanja odgovornosti o njima. Zbog toga ne sme da se dozvoli nikome da lažima i mržnjom koristi nevolju Roma kao izgovor da unapredi svoju agendu, dok za to još nije prekasno”, navodi Haliti.

Naglasio je da je ovo kritičan trenutak za Srbiju i da je potrebna hrabra i odlučna akcija države kako bi se sprečilo dalje nasilje i unapredilo jedinstvo i razumevanje.

“Pozivamo državu i organe za sprovođenje zakona, da zaštite prava i slobode Roma i obezbede njihovu bezbednost u Bujanovcu. Takođe pozivamo državu da zauzme čvrst stav protiv govora mržnje i ekstremizma. Ovo uključuje pozivanje na odgovornost onih koji se bave govorom mržnje za svoje postupke i pružanje podrške žrtvama diskriminacije i nasilja. To takođe znači rad na sprečavanju širenja ekstremističkih ideologija i promovisanje kulture poštovanja i inkluzivnosti u svim aspektima društva”, kaže on.

Svesni smo, dodaje, da je trenutna situacija u Bujanovcu složena i osetljiva i da je romska zajednica nepravedno uhvaćena u unakrsnoj vatri i sumnjivim ciljevimma nekih ektremnih desničara.

“Međutim, mi kao Romi smo spremni da radimo sa svim stranama na promovisanju mirnijeg i skladnijeg društva i pozivamo sve strane da odbace podele i destruktivnu retoriku ektremnih desničara protiv Roma”, navodi Haliti.

Pozvao je sve strane da se okupe i rade na svetlijoj budućnosti Srbije. “Promovisanjem dijaloga, razumevanja i poštovanja svih članova zajednice, možemo izgraditi jaču i ujedinjeniju zemlju za sve”, zaključio je.

Bujanovačke su prošle nedelje zatražile od potpredsednika Alternative za promene i šefa bujanovačkog odbora stranke Arbera Pajazitija komentar o početku izgradnje stanova za Rome, sa pitanjem da li je stranka promenila stav iz 2021. godine, ali je on odgovorio da će se partija oglasiti saopštenjem povodom početka izgradnje, što se još uvek nije dogodilo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *