Pedagog OŠ “B. Radičević” o vršnjačkom nasilju: Prevencija bolja nego intervencija

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 23. februar 2023. Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu obeležen je razgovorom sa učenicima na nivou svakog odeljenja. Preventivne aktivnosti se u školi često organizuju, jer je vršnjačko nasilje  problem i mnoga deca se nažalost susreću sa njim.

-Zbog rekonstrukcije škole nismo bili u prilici da se svi zajedno okupimo i obeležimo dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, jer smo raspoređeni na četiri lokacije, tako da je svako od nastavnika i učitelja na nivou odeljenja obavio razgovor sa učenicima na tu temu – rekla je za naš portal Jelena Stojanović, pedagoškinja OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu.

Preventivne aktivnosti se, kako kaže, u školi često organizuju, jer je vršnjačko nasilje problem i mnoga deca se susreću sa njim.

-Smatram da je prevencija bolja nego intervencija – naglašava pedagog škole.

Skandal u OŠ „Branko Radičević“: Učenika ispred učionice pretukli bivši đaci škole

Na početku svake školske godine, po njenim rečima, svako odeljenje sa nastavnicima ili učiteljima izrađuje pravila ponašanja, kojih se svi pridržavaju tokom školske godine i ta pravila su istaknuta na nekom vidnom mestu, u holu škole ili učionici.

-Tu su i brojne radionice koje organizujemo sa učenicima na temu drugarstva, tolerancije i vršnjačkog nasilja. Obeležavamo dan tolerancije sa učeničkim parlamentom i dan solidarnosti – kaže Stojanovićeva.

Ona dodaje da su ove školske godine u prvom polugođu imali forum teatar pod nazivom „Dozvoli mi da me upoznaš“, koji je realizovan u saradnji sa nevladinom organizacijom Nexus iz Vranja.

Pored ovih preventivnih, u školi se sprovode i interventne aktivnosti za koje postoji tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja.

-Po potrebi tim zaseda, mada to na sreću nije toliko često – zaključuje pedagog škole Jelena Stojanović.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se svake godine, poslednje srede u februaru i ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *