Ibro Idić se predomislio: Nije se odrekao mandata, već postao potpredsednik Saveta Roma

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. februar 2023. Nosilac liste bujanovačkih Roma na izborima za Nacionalni savet ove zajednice, Ibro Idić, nije se odrekao mandata u savetu kao što je najavio posle izbora prošle godine, već je postao potpredsednik Nacionalnog saveta Roma (NSR).

Idić za Bujanovačke kaže da se predomislio na nagovor kolega sa liste i zato što je shvatio da odricanje od mandata ne bi donelo ništa, ne samo Romima u Bujanovcu, nego u celoj Srbiji.

Posle izbora u novembru, na kojima su bujanovački Romi osvojili jedno mesto u savetu, Idić je izjavio da su njegovi sunarodnici i glasači bili izloženi ogromnom pritisku, ucenama i pretnjama da bi glasali za pobedničku listu. Ta lista je, inače, osvojila sva preostala 34 mesta u savetu.

Ibro Idić: Romi ucenjeni da glasaju za drugu listu, vraćam mandat koji sam osvojio

Nedavno su Idića ti isti protivnici jednoglasno izabrali za potpredsednika saveta, kako kaže, jednoglasno.

-Dobio sam uveravanja od lolega iz saveta da će se od sada raditi onako kako radimo mi u Bujanovcu. Savet neće više da bude neaktivan, mi nismo tako navikli, radićemo tako da budemo vidljivi i da stvarno uradimo nešto za Rome. To je razlog što sam se predomislio – kaže Idić.

Naglasio je da bujanovački Romi okupljeni u Stranci pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlića, koja je deo republičke vlasti, očekuju velike promene na bolje za svoju zajednicu.

-Razgovaramo sa ministrima iz naše stranke, sa državnim sekretarima. Predsednik stranke je potpredsednik Narodne skupštine. Očekujemo da sve to doprinese boljem položaju Roma – kaže Idić.

Na odluku da ostane u savetu, kako je rekao, sigurno nisu uticali bilo kakvi razlozi finansijske prirode.

-Nema ih, ne primam platu u savetu, nema honorara. Predviđene su samo dnevnice za sednice saveta – kaže on.

Bujanovački Romi sa ministrom Đerlekom: Posebna pažnja za Rome u najsiromašnijim opštinama

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *