Sud kaznio Mustafu i Savet Albanaca zbog isticanja albanske zastave

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. februar 2023. Zbog isticanja zastave Albanije na sedištu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu 28. novembra 2021. godine, na nacionalni praznik Albanaca Dan zastave, Prekršajni sud kaznio je i predsednika saveta Ragmija Mustafu i ovu instituciju.

Mustafa je Bujanovačkim potvrdio da se radi o novčanim kaznama, ali nije precizirao iznose.

Za prekšaj člana 41 Zakona u upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije predviđene su novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za pravno lice, a od 5.000 do 25.000 dinara za odgovorno lice.

Mustafa i savet su kažnjeni zbog isticanja zastave druge države bez zastave Republike Srbije.

Istakao je da mu je ovo 3 kazna zbog zastave u poslednje 4 godine.

-Tokom 4-godišnjeg mandata 5 puta sam primao tužbe od suda u Vranju zbog podizanje albanske nacionalne zastave i 3 puta kažnjen zbog toga. Ne postoji broj kazni koje mogu da me zaustave i nateraju da se odreknemo naših nacionalnih simbola i nacionalne zastave – poručio je Mustafa.

Naglasio je da Albanci ne treba da menjaju zastavu, već da država treba da menja diskriminatorni zakon koji zabranjuje slobodnu upotrebu nacionalnih simbola.

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad  podnosi prekršajne prijave protiv Ragmija Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj.

Kamberi: Mogu da nas kažnjavaju, ali zastavu ne menjamo

Mustafa je dodao da je zanimljivo da je kazna stigla isti dan kada se u Beogradu po prvi put „obeležavala godišnjica nezavisnosti Republike Kosovo“.

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa u Beogradu proslavili godišnjicu proglašenja kosovske nezavisnosti




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *