U Vranju živi 80 izbeglih Ukrajinaca

Bujanovac, 24. februar 2023. Oko 80 izbeglih Ukrajinaca živi u prihvatnom centru u Vranju, a u Srbiji je ukupno 7.000 izbeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine,  izjavio je ambasador ove zemlje u Beogradu Volodimir Tolkač.

Govoreći o Ukrajincima smeštenim u Vranju Tolkač je rekao da oni nemaju mogućnost da iznajme smeštaj, ali da su uslovi u prihvatnom centru jako dobri.

Mali Ukrajinci, najbolji drugari

Izneo je podatak da Ukrajinci koji su došli u Srbiju imaju „problem zbog višemesečnog čekanja na dozvole za rad“.

„U Beogradu i drugim mestima Ukrajinci pokušavaju da organizuju život. Imamo problem sa njihovim dozvolama za rad, jer nekada je potrebno pet do sedam meseci da se ta dozvola dobije. Zato je veoma teško samostalno živeti ovde, ali Ukrajinci su uvek snažni.To je tema našeg razgovora sa srpskim vlastima, ali sam siguran da će se to rešiti“, rekao je ambasador u intervjuu za agenciju Beta.

Istakao je da su pitanja vezana za agresiju i teritorijalni integritet Ukrajine trenutno na prvom mestu i kada je reč o odnosima Ukrajine i Srbije.

„Nažalost sve druge oblasti su pod uticajem toga. Vidimo da je naša trgovinska razmena opala na 25 odsto. Moramo da razmišljamo pozitivno i iznalazimo načine da sarađujemo“, rekao je ambasador.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *