Arifi: Skupština Kosova usvojila sporazum o priznavanju diploma, isto očekujem od Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. februar  2023.  Ratifikovanje sporazuma postignutih u okviru Berlinskog procesa u kosovskoj skupštini od posebnog je značaja za Albance u Bujanovcu i Preševu, jer sporazumi predviđaju priznavanje diploma i dokumenata, ocenio je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, rekavši da očekuje da i Srbija to učini. On se u petak u Bujanovcu sastao sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova (DSK) koje je predvodila poslanica u kosovskoj skupštini Valentina Bunjaku Redžepi.

“Predsednik Arifi se zahvalio svim poslanicima Skupštine Kosova koji su u četvrtak ratifikovali sporazume iz Berlinskog procesa, a koji su od posebnog značaja za Albance Preševske doline, jer je ovim sporazumima predviđeno priznavanje dokumenata i diploma između šest država Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo i Srbiju. Predsednik je rekao da očekuje da sada i Srbija učiniti isto”, saopšteno je iz Opštine posle sastanka.

Sporazumi su postignuti novembra prošle godine u Berlinu, a predstavnici Albanaca u Srbiji su tada ocenili da se Srbija tako konačno obavezala da prizna kosovske diplome,  o čemu su Bujanovačke pisale.

Albanci u Bujanovcu: Berlinski sporazum konačno priznanje kosovskih diploma

Poslanica Bunjaku Redžepi izrazila je spremnost da pred kosovsku skupštinu iznese svaki zahtev Albanaca sa juga Srbije.

Naglasila je, kažu u Opštini, da će podržati svaku odluku koja bi bila od koristi građanima Preševske doline.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *