Mila iz „Svetog Save“ na regionalnom takmičenju iz sociologije u Nišu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 27. februar 2023. Mila Mitić, učenica trećeg razreda Srednje škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, plasirala se na regionalno takmičenje iz sociologije koje će biti održano 4. marta u Nišu. Iz čitavog regiona odabrano je samo trinaest radova, među njima i Milin – kazao je za naš portal Petar Manasijević, nastavnik sociologije u bujanovačkoj školi.

Takmičenje je podrazumevalo pisanje rada, eventualno i istraživanje, na neku od zadatih tema. Bujnaovčani su odabrali temu pod naslovom „Dominacija popularne kulture i slobodno vreme mladih“.

Na pitanje zašto je izabrala baš tu temu, Mila odgovara:

-Danas je slobodno vreme mladima mnogo bitno i oni ga na različite načine koriste, tako da je meni bilo interesantno da istražim šta je to što je njima važno i koje aktivnosti biraju da bi popunili svoje slobodno vreme.

Zaključak do kog je došla,  na osnovu ankete koju je sprovela među mladima, kako u Bujanovcu tako i u Vranju, pokazuje da mladi uglavnom prate popularne trendove i dešavanja, tako da su im žurke i izlasci privlačniji od bavljenja sportom ili odlaska u pozorište.

Od kako je dobila sociologiju kao predmet u trećem razredu, odmah je zavolela.

-Kad je profesor spomenuo takmičenje rekla sam odmah da ću pokušati i radila sam mesec dana na ovoj temi, prezadovoljna sam što je moj rad među trinaest najboljih – kaže Mila.

Tokom izrade rada mnogo joj je, kako kaže, pomogao nastavnik sociologije Petar Manasijević, time što joj je slao materijale koje ona može da proučava i na taj način dobije jednu širu sliku.

-U subotu nas očekuje usmena odbrana, gde će se tri najbolja rada, od ovih 13, plasirati na republičko takmičenje. Ovo je jako značajno za Milu, samu školu i mene – dodaje Manasijević.

Nakon višemesečnog zalaganja, uz mentorstvo nastavnika Manasijevića, Mila se sepokazala u najboljem svetlu i iako su sva njihova očekivanja, kako kaže nastavnik, ostvarena ovim plasmanom, nadaju se najboljem u subotu.

Mila je učenica odeljenja III3, smera medicinska sestra – vaspitač, sa odličnim uspehom , a van škole se aktivno bavi rukomet koji trenira već osam godina. Želja joj je, kako kaže, da jednog dana bude profesionalni sportista.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *