Voda sa Rujna rešava problem nekoliko sela, Arifi na potezu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. februar 2023. Voda iz izvorišta koje su meštani sela Ljiljance kod Bujanovca pronašli na planini Rujan hemijski je potpuno ispravna, pokazale su analize. Predsednik Mesne zajednice Ljiljance Slavoljub Ristić kaže da sada očekuje od Opštine da što pre pokrene projekat izgradnje vodovodne mreže po dogovoru sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem. „Ako ne dovedemo vodu do Ljiljanca pre leta očekuje nas pakao“, kaže Ristić. Načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović rekla je našem portalu da će odeljenje početi sa izradom projekta čim dobije nalog od nadređenih, a to se još uvek nije desilo.

Na pitanje Bujanovačkih da li je voda i bakteriološki ispravna Ristić kaže da su na uzorku pronađeni tragovi bakterije, ali, kako je naglasio, to je uobičajeno i ne predstavlja nikakvu prepreku, jer je najbitnija hemijska ispravnost.

-Pretpostavlja se da je bakteriološku neispravnost uzrokovao šljunak iz Morave dopremljen na izvorište tokom obezbeđivanja bušotine. U svakom slučaju, to ne predstavlja nikakav problem, ništa što se ne može rešiti adekvatnim tretmanom. Naglašavam da je voda najverovatnije i bakteriološki ispravna, ali bušotina nije dezinfikovana prilikom uzorkovanja, pa i to može biti uzrok za ovakav rezultat  – kaže Ristić.

Izvište je pronađeno novembra prošle godine na planini Rujan, a po procenama vodom bi moglo da se snabdeva više sela koja godinama nemaju dovoljno vode. Potragu za vodom i bušotinu finansirala je Opština, na Ristićev predlog.

Ljiljančani pronašli novi izvor: Biće vode i za Bujanovac (video)

On naglašava da je neophodno što pre krenuti sa realizacijom projekta izgradnje.

-Kako je rekao predsednik Arifi, prvo se izrađuje projekat, pa će onda biti izdvojena sredstva iz budžeta. Ja apelujem da se što pre krene sa svim tim procedurama, kako leto ne bi dočekali kao prošle godine kada je vodosnabdevanje u selima bilo kastastrofalno. Situacija će biti još gora ove godine. Sada je predsednik na potezu – kaže Ristić.

Očekuje se da voda iz izvorišta bude sprovede kroz Bogdanovac do Ljiljanca, zatim da se uvede u postojeći sistem prema Žbevcu i Žuželjici, uz krak prema Košarnu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *