Ardita Sinani iz SAD: “Brifing o Dolini” u Senatu, Albanci u Srbiji građani drugog reda

Bujanovac, 1. mart 2023. U američkom Senatu održan je “Brifing o Dolini” na kojem politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu i Preševu izvestili senatore o “sistematskom kršenju osnovnih i ljudskih prava Albanaca u Srbiji”, poručila je u utorak iz Vašingtona Ardita Sinani, političarka iz Preševa. Albanski političari iz Bujanovca i Preševa traže reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.

“Pasivizacija prebivališta, neravnopravnost pri zapošljavanju i tretman Albanaca kao građana drugog reda neke su od tema o kojima će biti reči na ovom Brifingu, koji je zatvoren za javnost”, navela je savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija.

Bujanovačke su ranije javile da je delegacija albanskih političara iz Bujanovca i Preševa u ponedeljak otputovala u Vašington.

Delegacija Albanaca ponovo u SAD, cilj posete ista prava kao Srbi na Kosovu

Po rečima Sinani, po prvi put je u Senatu održan Brifing o albanskom pitanju i Preševskoj dolini, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca i Preševa,  na inicijativu Odbora za spoljnu politiku.

Zajednički su ga organizovale kancelarije senatora Džonija Ernsta i senatora Gerija Pitersa, kopredsedavajućih Grupe za pitanja Albanaca u Senatu.

“Odlična prilika za delegaciju iz Preševske doline da Predstavničkom domu SAD predstavi težak položaj Albanaca u Srbiji”, navela je Sinani.

Ona je istakla da je poslednjih godina, posebno nakon dolaska na vlast autoritarnog predsednika Aleksandra Vučića, pored diskriminacije, pojačan i jezik mržnje prema Albancima od strane uticajnih političkih ličnosti, pa i ministara Vlade Srbije.

“Danas su u javnim institucijama u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa Albanci potpuno ignorisani, a zastupljenost Albanaca u ovim institucijama je velikom disbalansu sa procentom Albanaca  koji žive u ovom regionu”, navela je.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *