Drastično povećan broj ginekoloških pregleda u Domu zdravlja posle pisanja Bujanovačkih

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. mart 2023. Broj preventivnih ginekoloških pregleda u Dispanzeru za žene u Bujanovcu naglo se povećao posle pisanja Bujanovačkih. Svi termini za sistematske preglede su popunjeni, ali i pored toga pacijentkinje koje nemaju zakazano ne bivaju vraćene, već se pregled obavi u toku dana – poručuju iz Doma zdravlja Bujanovac.

-Trenutno  je dr Memderez Aliju na godišnjem odmoru, tako da njegove pacijentkinje čekaju termin od ponedeljka, jer se pregled obavlja kod izabranog lekara. Dr Slaviša Cvetković radi uobičajeno – kažu u Domu zdravlja.

Dom zdravlja poziva Bujanovčanke na sistematski ginekološki pregled

U preventivni sistematski pregled spadaju kolposkopski pregled, Papa test i uzimanje vaginalnog brisa na analizu.

-Iako su termini apsolutno popunjeni, nijedna pacijentkinja koja dođe na preventivni pregled, a nema zakazano, ne bude vraćena, već se pregled obavi u toku dana. Nama je preventiva jako bitna i drago nam je da se toliko povećao broj žena koje na vreme žele da obave pregled i koje misle na svoje reproduktivno zdravlje – dodaju iz Doma zdravlja.

Pacijentkinje se mogu javiti svakog radnog dana u periodu od 7 do 20 časova i da kod medicinske sestre zakažu preventivni pregled. Broj telefona za zakazivanje pregleda je 062/8006106.

Pored ginekološkog pregleda, koji je jedan od vidova prevencije, iz Doma zdravlja apeluju i na vakcinaciju devojčica i dečaka vakcinom protiv HPV virusa (Gardasil 9) kao glavnog uzročnika karcinoma grlića materice.

-Reč je o preporučenoj imunizaciji za devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina, do 15. godine se primaju dve doze vakcine, a posle 15. godine tri doze – rekli su ranije za Bujanovačke u Domu zdravlja Bujanovac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *