Ministarka traži kaznu od milion dinara za pušenje u zatvorenom

Bujanovac, 1. mart 2023. – Kazna za pušenje u zatvorenom prostoru mogla bi da iznosi milion dinara. Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavljuje zakon o zabrani pušenja i kaže da ko hoće da puši nek puši u bašti.

Grujičić je istakla da je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru završen i da čeka da se uskladi sa ostalim zakonima, i naglasila da je važno da kaznena politika bude dobro sprovođena.

-Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti – naglasila je ministarka zdravlja.

Kako je kazala za N1, ona se zalaže za potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru i sutra bi je uvela, ali i da to ne zavisi samo od nje, objašnjavajući da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da „nekad neko ima nekakvu primedbu, a nekad ne“.

-Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Nema nikakvih problema, tu je ćebe, grejalica, a bašte su leti otvorene svuda, pa neka puše do mile volje ako hoće – kaže Grujičić.

Ministarka dodaje da treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je, po njenim rečima, dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači, ali i to da elektronske cigarete nisu ništa manje opasne od običnih i da bi njihov uvoz zabranila „koliko sutra“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *