Ministarstvo odredilo ko će upravljati Nacionalnim savetom Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. mart 2023. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je formiralo Privremeni organ koji će upravljati Nacionalnim savetom Albanaca (NSA) do novih izbora.  Imena predsednika i četiri člana Privremenog organa, međutim, još uvek nisu objavljena i nepoznata su i predstavnicima albanskih stranaka u Bujanovcu, sa kojima su Bujanovačke razovarale. „Rešenje tek treba da stigne u Bujanovac“, kažu u strankama.

“Ministarstvo pozdravlja pokazanu spremnost četiri albanske liste da učestvuju u privremenom organu upravljanja srazmerno broju osvojenih glasova”, saopšteno je danas. Najviše glasova na izborima u novembru dobila je Partija za demokratsko delovanje (PDD).

Država bira predsednika Saveta Albanaca i privremeni organ

Formiranje Privremenog organa bilo je neophodno zato što pet stranaka koje su osvojile mandate u savetu na izborima u novembru prošle godine nisu uspele da dogovore većinu pre isteka roka. Alternativa za promene, druga po broju glasova, saopštila je ranije da njeni članovi neće biti deo Privremenog organa.

Niko neće da vodi Savet Albanaca, u PDD i dalje razmišljaju

“U cilju što efikasnijeg formiranja privremenog organa upravljanja i dobre i efektivne organizacije budućih elektorskih izbora, predsednica Vlade Ane Brnabić je tokom prethodne nedelje zakazala sastanak sa predstavnicima albanskih lista. U celokupnom procesu su kontinuirano bili ukljuceni i predstavnici međunarodnih organizacija, a naročito šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu”, navode iz ministarstva.

Dodaje se da je u procesu formiranja Privremenog organa obavljen niz konsultacija sa predstavnicima albanskih lista.

Ministar Tomislav Žigmanov ranije je rekao Bujanovačkim da će prilikom izbora predsednika i članova Privremenog organa voditi računa o zastupljenosti izbornih lista sa kojih su izabrani članovi nacionalnog saveta na izborima 13. novembra.

Ministar Žigmanov: Ne favorizujem ni jednu stranku u Nacionalnom savetu Albanaca

Ministarstvo će raspisati nove izbore za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine u roku od 60 dana od dana raspuštanja prethodnog saziva, a izbori će se održati putem elektorske skupštine u roku od 45 dana od raspisivanja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *