Za izbore potrebna izmena opštinske odluke o mesnim zajednicama, sadašnja je besmislena

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. mart 2023. (foto arhiva izbori 2018) – Uprkos najavi predsednika bujanovačke Skupštine Envera Ramadanija, izbori za savete mesnih zajednica (MZ) u opštini Bujanovac ne mogu da budu održani dok se ne promeni opštinska Odluka o mesnim zajednicama, tvrde pojedini predsednici mesnih zajednica. Kako kažu, sporna su najmanje dva člana odluke. „Kandidatima treba podrška preko 100 odsto meštana – to je besmisleno“, poručuju.

Član 21 pomenute odluke propisuje da kandidata za člana saveta mesne zajednice treba da predloži najmanje 10 odsto građana koji žive na teritoriji mesne zajednice, a svaki građanin može da predloži jednog kandidata. Saveti mogu imati najmanje 7 članova, a najviše 21, predviđano je članom 16 iste odluke.

-Znači da za savet MZ koji ima recimo 15 članova isto toliko kandidata za izbore treba da podrži 150 odsto stanovništva, ako to nije neizvodljivo, nemoguće i na kraju besmisleno ne znam šta je – kaže aktuelni predsednik jedne MZ.

Ovim je praktično demantovao Ramadanija koji je utorak rekao Bujanovačkim da je praktično sve spremno za izbore.

Ramadani: Izbori za mesne zajednice do kraja marta

Novu odluku o mesnim zajednicama bujanovačka Skupština je donela krajem 2019. godine. Prethodni izbori, održani godinu dana ranije, sprovedeni su po staroj odluci koja je propisivala da kandidatu za savet treba podrška 10 sugrađana da bi učestvovao na izborima.

Izmena važeće odluke zatražena je ranije od čelnika opštinske vlasti, ali do sada nije bilo reakcije.

-Ima još spornih članova, još propusta, koje bi trebalo ispraviti pre izbora – poručuju iz mesnih zajednica.

Odluku bi trebalo uskladiti i sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, koji predviđa da Poverenik civilne zaštite, a to su najčešće predsednici mesnih zajednica, mora biti osoba koja nije osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje 6 meseci i protiv koje se ne vodi krivični postupak.

-Tog uslova za kandidate za članove saveta nema u odluci, a trebalo bi, jer svaki član saveta može postati predsednik, a samim tim i Poverenik civilne zaštite. Treba onemogućiti kandidaturu onima koji ne ispunjavaju uslove propisane pomenutim zakonom – navodi naš sagovornik.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *