Albanski političari iz Bujanovca i Preševa sa američkim kongresmenima: Imamo podršku SAD

Bujanovac, 2. mart 2023. Delegaciju političkih predstavnika Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi u sredu su u Vašingtonu primili kongresmeni Riči Tores i Džim Hajms. Albanski političari su i na ovom sastanku insistirali na simetriji u pravima manjina.

“Položaj Albanaca u Preševskoj dolini treba da se tretira u kontekstu jednakosti i individualnih i kolektivnih sloboda u okviru jedinstvenih i simetričnih standarda”, poručio je funkcioner Partije za demokratsko delovanje i šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u prošlom mandatu Ragmi Mustafa. Dodao je da se ovih dana ispisuje istorija u pogledu podrške koju Albanci primaju od SAD. 

Prethodnog dana je u američkom Senatu održan je “Brifing o Dolini” na kojem su albanski političari izvestili senatore o “sistematskom kršenju osnovnih i ljudskih prava Albanaca u Srbiji”, zahtevajući reciprocitet u pravima koja imaju Srbi na Kosovu.

Ardita Sinani iz SAD: “Brifing o Dolini” u Senatu, Albanci u Srbiji građani drugog reda

Kongresmeni Tores i Hajms su kopredsedavajući Grupe za albanska pitanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

“Na 31. godišnjicu referenduma (za priključenje Bujanovca i Preševa Kosovu) Albanci u Dolini su mnogo bliži SAD i sa SAD u cilju ostvarivanja svojih političkih težnji”, poručio je Mustafa.

Mustafa se posebno zahvalio kosovskoj vladi i premijeru Albinu Kurtiju, koji finansiraju i ovu posetu Americi – treću od prošlog leta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *