Albanski političari iz Bujanovca i Preševa u sedištu UN: Srbija nas diskriminiše

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. mart 2023. Politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi na  sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih nacija (UN) u sedištu UN u Njujorku žalili su se na diskriminaciju koju nad njihovim sunarodnicima navodno sprovodi država Srbija. Funkcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa Ardita Sinani sastanak je okarakterisala kao istorijski.

“Konstantna diskriminacija albanske manjine koja živi u Srbiji od strane države bila je glavna tema sastanka”, objavila je u petak na Fejsbuku Sinani, koja je i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Albanske političare primio je pomoćnik generalnog sekretara UN Džejms Tarpin, koji je i direktor za održivi mir u UN.

Sinani kaže da je ovo prvi put  da predstavnici Preševske doline, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca, Preševa i Medveđe, budu primljeni u sedište UN.

“Problemi Albanaca u Srbiji, a posebno onih u Preševskoj dolini,  razmatrane su na najvišim međunarodnim instancama koje donose odluke”, kaže Sinani.

Bujanovačke su ranije pisale da je treća poseta albanskih političara SAD za manje od godinu dana početkom nedelje započeta u Vašingtonu sastancima u američkom Senatu i Kongresu.

Odlazak u Ameriku, kao i prethodna dva puta, finansirala je kosovska vlada sa ciljem “lobiranja za albansko pitanje”.

Pored Ardite Sinani, u SAD su otputovali narodni poslanik iz Bujanovca i lider PDD Šaip Kamberi, šef Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, Flora Ferati iz Medveđe i predsednik Demokratske partije Albanaca iz Preševa Ragmi Mustafa.

I ovu posetu je organizovala Albansko-američka građanska liga, koja se bavi lobiranjem u SAD.

Kamberi je ranije ove nedelje iz Vašingtona poručio da Albanci iz tri opštine na jugu Srbije traže sve ono što traže i Srbi na Kosovu, uključujući zajednicu opština.

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa sa američkim kongresmenima: Imamo podršku SAD




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *