Izmenjena uredba, majkama olakšan put do subvencija za kupovinu prvog stana

Bujanovac, 6. mart 2023. Majke koje su se porodile posle 1. januara 2022. godine mogu da konkurišu za subvencije za kupovinu prve nekretnine, čiji je maksimalni iznos 20.000 evra. Vlada je izmenila Uredbu koja to uređuje i sada će nadležni morati brže da odgovaraju na zahteve, a žene koje su ranije odbijene imaće mogućnost da se žale i možda ovog puta ostvare pravo na kupovinu stana ili kuće.

Nova Uredba propisuje da Komisija najkasnije u roku od 30 dana treba da odluči o tome da li su ispunjeni svi uslovi, kada majka podnese zahtev za subvencije.

Prihvaćen je i predlog Ombudsmana da građanke koje nisu dobile subvencije mogu da se žale.

-Zaštitnik građana u mišljenju je predložio ministarstvima da razmotre mogućnost izmene Uredbe kako bi se građankama, koje nisu bile u mogućnosti da ostvare ovo pravo usled nerazumevanja propisane procedure, a zbog zaključenja kupoprodajnog ugovora pre podnošenja zahteva za subvenciju, omogućilo da ostvare pravo na novčana sredstva za izgradnju ili učešće u kupovini stana po osnovu rođenja deteta. Novom uredbom propisano je da će u ovim slučajevima komisija ponoviti postupak ukoliko podnosioci čiji su zahtevi odbijeni, ponove zahtev za dodelu subvencija u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove uredbe – pojašnjavaju.

Da su izmene ove Uredbe neophodne upozoravale su ranije i iz Udruženja „Mame su zakon“, a kažu da su uputile i zvanične predloge kako da se olakša taj proces majkama koje su se porodile posle 1. januara 2022. godine.

Objašnjavaju i koje još olakšice majke mogu da očekuju u novom ciklusu.

-Od važnijih izmena koje se nalaze u novoj Uredbi izdvajamo one koje će ubrzati postupak odlučivanja o podnetim zahtevima građanki, efikasniju komunikaciju između građanki, lokalne samouprave i Komisije, zatim mogućnost da se izvrši kupovina stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta i, na kraju, obeštećenje nepravedno odbijenih majki sa početka primene Uredbe – ističu iz Udruženja.

Iz Udruženja ističu i da će majke koje su ranije bile nepravedno odbijene moći da traže obeštećenje u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove Uredbe.

-Ove majke su odbijene pre svega zbog loše komunikacije između republičkog i lokalnog nivoa vlasti, kada je potencijalnim korisnicama ovog prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom usmeno komunicirano da sa prodavcem nekretnine mogu sklopiti ugovor, a ne predugovor – podsećaju.

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju su takođe istakli da će nova Uredba olakšati majkama dobijanje subvencija, čiji je maksimalni iznos 20.000 evra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *