Korona, tri godine posle: U Bujanovcu gotovo 5.000 slučajeva

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 6. mart 2023.-Na današnji dan pre tri godine (6. mart 2020.) registrovan je prvi slučaj korona virusa u Srbiji, a ukupan broj obolelih u Bujanovcu za to vreme je 4.763. Ukupan broj datih vakcina je 37.150.

U Srbiji je 15. marta uvedeno vanredno stanje i naredni period pamtićemo po policijskom času, zabrani kretanja, zatvorenim lokalima i brojnim ograničenjima.

Prvi slučaj korone u Bujanovcu registrovan je 3. aprila 2020, o čemu su tada pisale Bujanovačke. Naš portal je od početka epidemije na ovu temu za ove tri godine objavio preko 1.500 naslova.

Bujanovčanin zaražen koronom živi u naselju Karakačka

Od početka godine primetano je smanjenje broja obolelih, u prvoj nedelji marta registrovana su samo 3 pacijenata – kaže za naš portal direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu, dr Daliborka Pavlović.

-Tri godine kod nas funkcioniše kovid ambulanta, uključujući i kovid ambulantu za decu, i još uvek su te ambulante aktivne zato što virus još uvek cirkuliše u vazduhu – precizira dr Pavlović.

U januaru ove godine registrovana su 43, u februaru ih je bilo 28, a u prvoj nedelji marta 3 pozitivna kovid pacijenata.

-Kliničke slike su oscilovale u zavisnosti od tipa virusa, bilo je perioda kada je bilo teških kliničkih slika i kada je svaki drugi pacijent imao bronhopneumoniju, bilo je dana kad su rađena i po 2-3 transporta prema Kruševcu i Nišu, pa je došao period sa omikronom kad je sve bilo mnogo lakše kao sa blagom respiratornom infekcijom – dodaje dr Pavlović.

Opština formirala Krizni štab, uvedena brojna ograničenja tokom vanrednog stanja (SPISAK)

Ovih dana, kako kaže, kod nekih starijih pacijenata, koji su imuno kompromitovani, javljaju se neke teže forme, tako da se opet sporadično organizuje transport prema Kruševcu.

-Za ove tri godine smo se navikli da živimo i radimo sa kovidom i osim vozača Hitne pomoći, koji je preminuo na početku epidemije, svi “beli mantili” su bolovali, ali i preboleli i preživeli kovid infekciju – ističe dr Pavlović.

Od početka epidemije, kako kaže, dato je ukupno 37.150 doza vakcina, a danas su to uglavnom sporadični slučajevi, odnosno nedeljno se daju po 2-3 doze.

-Reč je o onkološkim pacijentima ili onima sa hroničnim bolestima kojima se preporučuje vakcinacija – objašnjava dr Pavlović.

Direktorka Doma zdravlja dodaje da im je mnogo značio prijem mladih lekara i sestara, jer su to sve, kako kaže, deca koja su bačena u vatru, a koja su se odlično snašla i mnogo im pomogla.

-Ovom prilikom bih još jednom da se zahvalim svim svojim saradnicima, koji su vrlo profesionalno i odgovorno izdržali teret kovid situacije, kako kroz kovid ambulantu tako i kroz imunizaciju – kaže dr Pavlović.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *