Osmi mart nije Dan zaljubljenih

Bujanovac, 7. mart 2023. Bujanovčani, uoči Međunarodnog dana žena, pitamo vas šta ćete uraditi da se položaj žena u vašoj okolini poboljša, koje su vaše osmomartovske odluke?

Osmi mart nije Dan zaljubljenih i ako bi mnogi muškarci tako da ga obeleže. Međunarodni dan žena, 8. mart, je revolucionaran dan. To je dan ženskog protesta, dan borbe za radna prava, za pravdu i mir. Toga dana se sećamo svih žena koje su se borile i izborile za kakvu takvu ravnopravnost i bolji položaj žena u društvu. Zato, dragi muškarci, kada sutra osmoga marta budete davali dragim ženama cvet, poklon ili pažnju… pomislite na to šta biste vi lično mogli da uradite da se položaj žena u vašoj okolini u sledećih 365 dana poboljša.

Hoćemo da čujemo vaše osmomartovske odluke!

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ čestita svim ženama 8. mart. Želimo im dostojanstven, bezbedan i miran život. Znamo da je mnogo problema u našem društvu koji se tiču samo žena. Nasilje prema ženama ne prestaje. Podsećamo da je devet žena ubijeno od početka 2023. godine. Plate i dalje nisu jednake, a eksploatacija ženskog rada ogromna. Neplaćeni ženski rad nije smanjen, kao ni siromaštvo žena. I dalje traju napadi na žensko telo i njihovo pravo da same o njemu odlučuju. Seksualno uznemiravanje i silovanje i dalje su teško dokazivi, jer Krivični zakon nije promenjen, a institucije ne rade ništa na unapređenju praksi.

Mediji, jureći za klikovima, nedovoljno rade na podizanju svojih kapaciteta i poštovanju profesionalnih standarda, smernica i kodeksa. Medijski prostor za žene i dalje je zatvoren i one su u njemu podzastupljene. Često srećemo mizoginiju, seksizam i diskriminaciju u medijskim sadržajima. Potrebno je da mediji značajnije otvore prostor za žene i njihov ugao gledanja na probleme u našem društvu.

I ako istinska ravnopravnost deluje nedostižno važno je da pokažemo međusobnu solidarnost. Zato muškarci razmislite i donesite odluku/odluke. Pozivamo vas da se javno oglasite i koristeći #8mart i #mojaodluka napišete, izgovorite, snimite… šta ćete vi lično uraditi da unapredite položaj žena u vašoj okolini.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ smatra da jedino zajedno, solidarno, muško-ženskim savezništvom možemo menjati ovaj svet i omogućiti svim ženama miran i dostojanstven život. Život bez nasilja, seksualnog uznemiravanja i diskriminacije, u kom će sve devojke i žene iskazati sve svoje potencijale i nepresušne talente.

Borba za takav svet je inspirišuća i neprestana, a naš zajednički odgovor je uvek podignut glas, stalni pritisak, aktivizam i protest.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju “Muškarci protiv nasilja nad ženama” obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *