Praznik cveća u Bujanovcu, kupuju i žene

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 7. mart 2023. Uoči Osmog marta bujanovački trg pun je cveća,  cene su nešto više u odnosu na prošlu godinu, ali ima i za one sa plitkim i sa dubljim džepom. Prodavci kažu da i muškarci i žene jednako kupuju cveće, doduše malo manje u odnosu na ranije.

Osmi mart mnoge muškarce prvenstveno inspiriše da damama tog dana poklanjaju cveće. Mnogi kažu da je cveće, ma šta ko mislio, najbolji poklon, a na bujanovačkom trgu može se naći po ceni od 100 do 2500 dinara.

Karanfil je najjeftiniji i košta svega 100 dinara po komadu, dok je nezaobilazna ruža 250 dinara komad. Iglice u saksiji su 150, božićno drvo 300, japanska ruža 700, dok je orhideja najskuplja i košta 1000 dinara.

Kada je reč o ikebanama i cvetnim aranžmanima, oni se mogu naći po ceni od 500 do 2500 dinara.

-Ruže su klasika i one se najviše prodaju i to po jedna, mada se kupuje i ostalo cveće, ima za svačiji ukus – kaže za naš portal jedan od prodavaca na trgu, koji dodaje da će 9. marta prodavati sve po upola manjoj ceni.

Na pitanje da li se i koliko kupuje cveće, naš sagovornik kaže „Kupuje se, kad će ako ne sad“.

-Kod mene se najviše prodaje božićno drvo koje košta 300 dinara i ciklama po ceni od 350 do 400 dinara. Više se prodaje to jeftinije cveće, jer narod nema para- kaže drugi prodavac.

Kupci, koje smo zatekli na trgu, oprečnog su mišljenja. Jedni kažu da je sve skupo i da će izdvojiti onoliko koliko mogu da sitnicom obraduju svoje voljene žene, a drugi da na poklonu ne treba štedeti bar tog dana u godini.

Cene u lokalnoj cvećari su gotovo iste, s tim što je izbor daleko veći, možete naći raznovrsno saksijsko cveće, izabrati buket po svojoj želji, staviti posvetu ili poruku voljenoj osobi.

-Prodaje se sve, ukusi su zaista različiti, najviše kupuju muškarci i to po tri cveta u buketu, što bude negde oko 1000 dinara – kaže za naš portal vlasnica lokalne cvećare.

Međunarodni dan žena je praznik posvećen borbi za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost među polovima. Toga dana žene, devojke, sestre, majke, bake, rođake, komšinice, učiteljice, nastavnice…dobijaju od suprotnog pola cveće, nekad sa simbolikom nekad ne.

Ruže predstavljaju cveće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje poseduju širok spektar primenljivosti na mnoge prilike i životne situacije u kojima se poklanjaju.

Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cveća, ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života. Bela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i lepote, zelena razumevanja i saosećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti.

Orhideja simboliše želju za uspehom i posebnost. Ovaj nežni cvet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *