Kad se udruže nebo je granica: Žene iz Bujanovca posetile „Radansku ružu“ u Lebanu

Piše: Milica Branković

Bujanovac, Lebane, 8. mart 2023. – Svaka žena je sama po sebi dovoljno jaka da za sebe izbori sve što joj je potrebno, a još kada se udruži sa još žena koje imaju isti cilj, nebo je granica – ukratko je poruka koja se čula od radnica i direktorke socijalnog preduzeća “Radanaska ruža” u Lebanu. Povodom Dana žena, ovo preduzeće 7. marta posetile su gošće iz Bujanovca i Vranja, a pridružile su im se i prijateljice iz Pakistana i Maroka, trenutno smeštene u Prihvatnom centru u Bujanovcu.

U želji da za ovaj 8. mart nezaposlene žene sa juga Srbije ne dobiju uobičajene materijalne poklone, već inspiraciju za neke buduće poslovne ideje koje im mogu doneti i materialnu sigurnost

U želji da za ovaj 8. mart nezaposlene žene sa juga Srbije ne dobiju uobičajene materijalne poklone, već inspiraciju za neke buduće poslovne ideje koje im mogu doneti i materijalnu sigurnost, Građanske inicijative su organizovale posetu ovom socijalnom preduzeću. Gošće su na licu mesta čule kako je “Radanska ruža” nasatala od prvobitnog udruženja žena “Ruža”, sa kojim su se sve izazovima suočavali kroz poslovanje i razvoj, kao i dokle su dogurale svojom upornošću i voljom da proizvedu zimnicu čuvenu i van granica naše zemlje.

U ovom socijalnom preduzeću rade pre svega žene iz marginalnih grupa. Voće i povrće biraju i prerađuju ručno, a pripremaju na običnim šporetima u malim šerpama, u velikoj zajedničkoj kuhinji. Po tradiciji i starim receptima, zimnicu proizvode bez konzervanasa i drugih dodataka, pasterizuju i pakuju u staklenu ambalažu.

Žene iz ovog preduzeća pravi su primer kako se udruženim radom može sve i kako proizvod spremljen srcem lako nađe put do kupaca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *