Ardita Sinani: Amerika i EU znaju da su Albanci u Srbiji diskriminisani

Bujanovac, 9. mart 2023. (foto FB Sinani) – Da su „Albanci Preševske doline“ već decenijama  diskriminisani i potlačeni kao manjinska zajednica u Srbiji, potvrđuju  zvanični izveštaji Evropske unije i dosadašnjih američkih administracija, tvrdi Ardita Sinani, šef odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija. Ona je ponovo zatražila primenu reciprociteta u pravima Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji.

Po njenim rečima, jedan od uzroka problema Albanaca na jugu Srbije je i izostanak normalizacije kosovsko-srpskih odnosa.

“Albancima, državljanima Republike Srbije, koji su diplomirali na kosovskim univerzitetima, diplome se ne priznaju već 15-ak godina. Ovo je samo jedan od problema vezanih za odnose Kosova i Srbije. Mnoga pitanja koja se obrađuju u dijalogu Kosovo-Srbija direktno su vezana za Preševsku dolinu kao region, ali i za Albance u Srbiji uopšte”, navela je Sinani.

Zbog toga je, kako kaže, kontraproduktivno  da se u proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbija uključuje pitanje samo srpske zajednice na Kosovu, a ne i Albanaca u Srbiji.

“Današnje usaglašavanje standarda prava manjinskih zajednica između dve zemlje u dijalogu je u interesu sutrašnjeg mira među njima. Reciprocitet prava je prava vrednost i pravo rešenje”, poručila je Sinani.

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa u sedištu UN: Srbija nas diskriminiše

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *