Lajčak ne veruje da će u Ohridu biti potpisan sporazum o normalizaciji

Bujanovac, 10. mart 2023. Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da ne očekuje da će sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biti potpisan na sastanku 18. marta u Ohridu.

Rekao je da se nada da će se na tom sastanku postići dogovor o aneksu za implementaciju sporazuma po dogovoru postignutog u Briselu.

„Prvi korak je bio da se dogovorimo oko predloga, a pre šest meseci ne biste se kladili da ćemo biti tu gde smo sada. Drugi korak je finalizacija, a finalizacija znači znati kako će sporazum biti sproveden. Ne bi bilo ozbiljno tvrditi da imamo dogovor, kada ne možemo da odgovorimo na pitanje kako će se sporazum sprovesti. I treći korak je formalizacija, kako ćemo to odobriti i kakvo će biti potpisivanje, kada i na kom mestu će se to desiti. Dakle, postoje neke ideje i razgovaraćemo o njima, ali kao što sam rekao to je treći korak. Ne očekujem nikakvu ceremoniju potpisivanja u Ohridu, jer ima mnogo strana koje podržavaju ovaj proces i smatramo da bi bilo ispravno da i one budu deo ovoga“, rekao je Lajčak u intervjuu za ATV, prenosi portal Reporteri.

Lajčak u Prištini, priprema za sastanak Kurti-Vučić 18. marta u Ohridu

Lajčak je naglasio da, ukoliko se ne postigne dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ili bude opstruisan, to će uticati na evrointegracije strane koja to učini.

Dodao je da bi sprečavanje postizanja sporazuma poslalo veoma negativnu poruku zemljama koje su podržale taj proces.

„Nepostizanje sporazuma može biti rezultat dve stvari: prvo, da smo radili vredno i u konstruktivnom duhu, ali nam je potrebno više vremena, a u ovom slučaju ćemo nastaviti da radimo bez odlaganja, ili nismo postigli sporazum jer jedna strana ili obe strane nisu bile voljne da se dogovore, a to bi poslalo veoma negativnu poruku. Iskreno, ne sećam da sam imao ovako jedinstvenu podršku za bilo koji proces u kome sam učestvovao u svojoj karijeri“, rekao je Lajčak.

Lajčak je naveo da 18. mart nije slučajno izabran kao datum za nastavak dijaloga.

„Ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica EU sastaće se 20. marta u Briselu, a zatim će se 23. i 24. u Evropskom savetu sastati evropski lideri, predsednici i premijeri. Visoki predstavnik Borelj će ih obavestiti o napretku ili nedostatku napretka. Žele da čuju od njega, imamo li dogovor ili ne. Ako nemamo dogovor, zašto je tako“, rekao je Lajčak.

On je rekao da je pažnja i podrška ovom procesu izuzetno velika i da je jedinstvo unutar EU bez presedana.

Lajčak je u intervjuu za ATV poručio kako je naivno očekivati dogovor o normalizaciji odnosa, kada je atmosfera puna neprijateljstva i na terenu postoje krize i provokacije.

On je dodao da je poslednji sastanak Kurtija i Vučića u Briselu bio primer kako treba da izgleda pristup koji Kosovo i Srbija treba da imaju dijalogu.

„Rekao bih da je poslednji susret bio najbolji kada je atmosfera u pitanju. Stranke ostaju pri svojim stavovima i u mnogo čemu se ne slažu, ali to čine u duhu međusobnog uvažavanja, što nije bilo prisutno na prvim sastancima. Ovo je dobra stvar“, rekao je Lajčak, ali je naglasio da je u ovom trenutku nivo poverenja između dve strane nizak.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *