Albanski političari sa juga Srbije traže sastanak sa Lajčakom

Bujanovac, 13. mart 2023. Predsednica odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani zatražila je od specijalnog predsatvnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se sastane sa izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji.

“Poslednji sastanak sa predstavnicima Srpske liste iz opština sa srpskom većinom na severu Kosova, razumljiv je, posebno s obzirom na tenzije i moguću eskalaciju, ali je neshvatljiv izostanak susreta sa izabranim Albancima Preševske doline”, poručila je Sinani.

Po njenim rečima, ovakav pristup moće se shvatiti kao pogrešna poruka  krugovima koji promovišu destabilizaciju bezbednosno-stabilne situacije na Zapadnom Balkanu, kao i sada na severu Kosova.

Ardita Sinani: Amerika i EU znaju da su Albanci u Srbiji diskriminisani

Ona je ponovila da su Albanci u Srbiji diskriminisani i potlačeni  decenijama što potvrđuju zvanični izveštaji Evropske unije i američkih administracija.

“Uključivanje njihovih izabranih zvaničnika u proces doprineće stabilnosti, bezbednosti, evropeizaciji i demokratizaciji Zapadnog Balkana. Zato, gospodine Lajčak, pozivam vas da se sastanete sa nama izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji”, poručila je Sinani.

Lajčak se prošle nedelje u Prištini sastao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i  predstavnicima opozicije, a danas se očekuje sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u sklopu priprema za nastavak razgovora o evropskom planu za Kosovo i sstanak Vučić-Kurti 18.  marta u Ohridu.

Lajčak ne veruje da će u Ohridu biti potpisan sporazum o normalizaciji

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *