Basta: Zbog Vučića tražim sankcije Rusiji

Bujanovac, 16. mart 2023. Ministar privrede i nekadašnji vlasnik Duvanske industrije Bujanovac (DIB) Rade Basta smatra da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji. Ovakvim svojim stavom, smatra on, podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacinalnih interesa.

On je u u sredu na Instagramu pitao ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka zašto je njegova zemlja 1992. godine glasala za uvođenje sankcija Srbiji.

„Ruski ambasador Julij Vonorcov glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora RF u Srbiji gospodina Bocan-Harčenka da odgovori na pitanje: Zašto je Rusija 1992. godine u UN glasala za uvođenje sankcija nama?“, naveo je Basta objavljujući i dve arhivske fotografije.

Basta se najpre 13. marta izjasnio za uvođenje sankcija Rusiji i dodao da stoji uz predsednika Vučića „u odbrani državnih i nacionalnih interesa“.

 

„Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim“

„Stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju“, pisao je Basta.

Istakao je i da „jedva čeka da vidi ko će u četvrtak od ministara da se jasno izjasni po ovom pitanju, a ko neće“.

DIB je 2017. godine kupila Sremska mlekara iz Sremske Mitrovice, čiji je tadašnji vlasnik bio Rade Basta. Aktuelni ministar se potom povukao iz vlasničke strukture.

Za ministra privrede predložila ga je Jedinstena Srbija Dragana Markovića Palme.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *