Opština: Bujanovac u projektu ministarstva za rešavanje pitanja deponije

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 16. mart 2023. Predstavnici opštine Bujanovac sastali su se sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović kako bi razgovarali o rešavanju pitanja nesanitarnih deponija, a sastanku su prisustvovali i predstavnici ostalih opština u Pčinjskom okrugu. „Bujanovac je ušao u ovaj projekat i u velikoj je prednosti u odnosu na ostale opštine na jugu Srbije, jer već ima rešene neke odredbe koje podrazumeva sporazum. Ovo je od velikog značaja za grad, jer će se ovim projektom rešiti veliki problem otpada i divljih deponija“ rekla je za Bujanovačke načelnica Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović.

-Na nivou republike postoji nacionalna strategija upravljanja otpadom i po toj strategiji regionalna deponija „Meteris“ u Vranju je ekološka regionalna deponija, a sve ostale opštine treba da imaju transfer stanicu – kaže Azemovićeva.

Arifi najavio završetak transfer stanice, građani se nadaju rešavanju problema deponije

Opština Bujanovac je, kako kaže, među prvima krenula sa izgradnjom transfer stanice, projektom koji je finansiran iz budžeta Opštine i budžeta Koordinacionog tela, dok su neke opštine išle u javno privatno partnerstvo.

-Tema sastanka bila je da se potpiše sporazum o tome kako će funkcionisati to u budućnosti, odnosno o tome da grad Vranje mora da proširi deponiju na nivo da može da izvrši obuhvat komunalnog otpada iz svih opština, jer kapacitet deponije je sad samo za Vranje – dodaje Azemovićeva.

Republika Srbija obezbeđuje sredstva za ovaj projekat preko kredita nemačke razvojne banke KFW, a sam projekat vodi Ministarstvo građevinarstva.

-Kad se stvore uslovi, odnosno kad se regionalna deponija „Meteris“ proširi, krenuće funkcionisanje transfer stanice, a to je stanica gde se sav otpad dovozi i selektuje, odnosno odvaja se sve što može da se koristi kao sekundarna sirovina – kaže Azemovićeva.

Bujanovac je, kako kaže, na održanom sastanku ušao u projekat, ponuđen im je sporazum koji još uvek nije potpisan, jer treba da prođe kroz Opštinsko veće i Skupštinu.

-Sporazum sadrži odrednice koje svaka opština treba da ispuni, a one se odnose na to da svaka opština mora izgraditi transfer stanicu, mora dovesti priključke za vodu i struju, mora izgraditi pristupne saobraćajnice i mora rešiti pitanje zemljišta na kome će biti deponije – objašnjava Azemovićeva.

Bujanovac je, po njenim rečima, u prednosti jer već ima rešeno pitanje zemljišta na kome se nalaze deponije, odnosno  parcele su u vlasništvu Opštine, a ima rešene i sve infrastrukturne radove koji se tiču instalacija za transfer stanicu.

-Kroz ovaj projekat jačaće se kapaciteti javnih komunalnih preduzeća, odnosno broj kamiona, buldožera i kontejnera svih tipova će se povećati – kaže načelnica Odeljenja za investicije i razvoj.

Plan je, kako kaže, da svako selo gde ima asfalta bude uključeno u obuhvat prikupljanja otpada i da se postave veliki kontejneri u svakoj mesnoj zajednici, što će automatski omogućiti svim građanima da bacaju otpad na za to predviđeno mesto. Oni koji ne budu poštovali to, odnosno koji bacaju smeće van kontejnera, biće novčano kažnjavani.

Ono što je važno za građane je da će moći da zarade dok brinu o svojoj životnoj sredini.

-Na ulazu u transfer stanicu biće postavljena velika kamionska vaga, tako da će građani moći da doteraju otpad i da ga bukvalno prodaju (plastiku, hartiju, metal i dr.) – istiće Azemovićeva.

Biće formirano preduzeće koje će rukovoditi regionalnom deponijom, a u svakoj opštini će biti formirani cenovnici po kojima će građani prodavati onaj otpad koji može da se iskoristi kao sekundarna sirovina.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *