Rusi, sa simbolima agresije na Ukrajinu, delili vojni časopis u vranjskoj gimnaziji

Bujanovac, Vranje, 16. mart 2023. (foto Slobodna reč) – Sa istaknutim belim „Z“ na desnom rukavu jakne sa maskirnim motivima, Vjačeslav Vjačeslavovič Kalinin, urednik „Veteranskih vesti“, glasila sa kojim sarađuje rusko Ministarstvo odbrane, delio je upravi vranjske Gimnazije i članovima đačkog parlamenta primerke ovog časopisa i fotografisao se sa njima dok su svi zajedno držali zastavu sa logotipom ovog medija, piše Slobodna reč.

Dok se organizatori događaja ograđuju i tvrde da ratna propaganda u obrazovnoj instituciji nikome nije bila namera, poznati vojni analitičar Aleksandar Radić  kaže za Slobodnu reč da je to „od Rusa i Amerikanaca očekivano“, ali u ovom trenutku kada postoji rat neprimereno, jer je „zvanični stav Srbije jasan“. Neposredno nakon slanja upita o događaju, sa Instagram profila Gimnazije objava je obrisana, a naslovna strana spornog portala promenjena.

Umesto razmene literarnog sadržaja, što je, između ostalog, svrha postojanja Ruskog kutka u Gimnaziji „Bora Stanković“, učenicima se ponudio časopis na čijim su naslovnim stranama tenkovi, vojnici, vatreno oružje, patriotski pokliči i ruska propaganda o invaziji na Ukrajinu. Istovremeno, više desetina Ukrajinaca „zaglavljeno“ je na svega 4 kilometara od zgrade Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, u Centru za Azil, gde su, bežeći od ruske invazije na njihovu zemlju, rata i smrti, našli privremeni dom.

U zgradi institucije koja je uvek važila za pokretač pozitivnih promena u Vranju, tokom posete koja je zvanično opisana kao „poseta rusko-srpske delegacije tokom koje se razgovaralo o unapređenju i osavremenjivanju nastave ruskog jezika“, pomenuti Kalinin je, ipak, prema rečima jednog od člana delegacije „primerke magazina Veteranske vesti predstavio rukovodstvu Gimnazije u sklopu lične prezentacije njegove delatnosti“.

Deo pomenute delatnosti Vjačesava Vjačeslavoviča dostupan je i na njegovom ličnom Facebook profilu, sa, u najvećem broju slučajeva istaknutim „Z“ na odeći: poseta Pahomiju, veličanje osuđenika za genocid i zločine protiv čovečnosti Ratka Mladića, ratnih plaćenika, veličanje lika i dela Slobodana Miloševića i slično, ali i nekih nekompromitujućih aktivnosti poput saradnje sa SUBNOR-om, obilaska pravoslavnih svetinja, saradnje sa Vojnim sindikatom Srbije.

Kako za portal Slobodna reč kaže predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, zvaničan razlog posete Kalinina Srbiji je izveštavanje sa kongresa Svetske veteranske organizacije u Beogradu, koji je održan od 7. do 9. marta, a sa VSS sarađuje od 2017. godine, na „različitim projektima“. Plod te saradnje je knjiga o koloniji ruskih migranata u Beloj Crkvi. Kaže, Vranje su posetili kako bi „otpočeli rad na sličnom projektu posvećenom takozvanom Ruskom putu, koji su ruski Kozaci izgradili od Vranjske Banje do granice sa Bugarskom, u periodu od 1921. do 1925. godine“.

Upitan da prokomentariše činjenicu da je upravi i đacima škole gost delio materijal koji liči na ratnu propagandu, Antić kaže:

„Tog dana nije delio nikakav propagandni materijal, naročito ne ratni i ne deci, a primerke magazina Veteranske vesti, koje vidite na fotografiji, koji se između ostalog izdaje i na engleskom jeziku, predstavio je rukovodstvu Gimnazije u sklopu lične prezentacije njegove delatnosti.“

Direktorka ove škole, Suzana Mišić Stanković, upitana da li je bila upoznata sa tim da će delegacija širiti ratnu propagandu u školskoj ustanovi, za portal Slobodna reč kaže da je ovaj magazin „nezavisni ruski mediji“ u kojem „nema ratne propagande“ i dodaje:

„Delegacija nije distribuirala vojnu propagandu, što, najblaže rečeno, nije tačno“ – stoji u pisanoj izjavi Mišić Stanković.

Na pitanje da li je ova poseta u skladu sa zvaničnom svrhom postojanja Ruskog kutka u školi, kao i kakvu dobrobit učenici i uprava mogu imati od nje, na šta je odgovorila da jeste u skladu sa ciljevima Ruskog kutka, jer su „na sastanku razmatrana pitanja kulturne, stvaralačke i istorijske saradnje ovekovečavanja sećanja na ruske vojnike koji su sahranjeni u srpskoj zemlji“.

Govoreći o dobrobiti, kaže da će biblioteka kutka biti dopunjena „umetničkom, klasičnom, istorijskom i obrazovnom literaturom“, te da otvara mogućnost za „učešće na međunarodnim literarnim konkursima“.

„Korist je i kulturna razmena na osnovu prijateljstva, jednakosti, slobode i promovisanih vrednosti slobode tolerancije i poštovanja“ – zaključuje ona.

Srbija se početkom marta na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu, glasavši za rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog invazije i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *