Kongresmeni pokrenuli pitanje zajednice albanskih opština na jugu Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. mart 2023. Američki kongresmeni Džim Hajms i Riči Tores zatražili su od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da se založi za reciprocitet u pravima Albanaca na jugu Srbije i Srba na Kosovu, odnosno da se Albancima omogući formiranje zajednice slične Zajednici srpskih opština. Pismo kongresmena objavio je narodni poslanik Šaip Kamberi, koji je bio deo delegacije albanskih političara sa juga Srbije koja je pre dve nedelje boravila u SAD i lobirala za albansko pitanje u američkom Kongresu.

Po njegovim rečima, dve nedelje posle posete “pitanje Doline je formalizovano na vrhu američke diplomatije i političkog odlučivanja, a neposredno pre ohridskog sastanka u procesu dijaloga Kosovo-Srbija, državni sekretar SAD Blinken primio je moćnu poruku američkog Kongresa po pitanju Preševske doline”.

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa sa američkim kongresmenima: Imamo podršku SAD

„Dijalog je osmišljen tako da donese konačni sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uključujući međusobno priznanje, a s obzirom na istoriju sukoba u regionu, neuspeh da se obezbede jednaka prava za Srbe na Kosovu i Albance u Srbiji mogu dovesti u pitanje sve aspekte sporazuma”, navodi se između ostalog u pismu kongresmena.

Kako su naveli „sadašnji plan od 11 tačaka nigde ne pominje prava manjina i mi insistiramo da se ovo pitanje uvrsti u konačni sporazum“.

U pismu se navodi i da će Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu biti uvrštena u dijalog te kongresmeni od Blinkena zahtevaju da se založi za reciprocitet u odnosu na albansku manjinu na jugu Srbije i omogućavanje slične zajednice i za njih.

“Izuzetno smo zahvalni našim prijateljima u Kongresu na njihovoj bezrezervnoj podršci pravednim i legitimnim zahtevima etničkih Albanaca u Preševskoj dolini”, kaže Kamberi ovim povodom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom posete Bujanovcu na pitanje novinara našeg portala o zahtevima Albanaca za osnivanje zajednice albanskih opština na jugu Srbije i poštovanju reciprociteta u pravima odgovorio da su to besmislice.

Vučić: Moja vrata su otvorena za Albance, ali zahtev za formiranje albanskih opština u Srbiji je besmislica

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *