Sajam pčelarstva u Bujanovcu: Obaraju se rekordi, posetioci iz celog regiona (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 18. mart 2023. Na sedmom Međunarodom sajmu pčelarstva „Pčela ne poznaje granice“ u Bujanovcu, održanom u subotu, okupio se do sada najveći broj izlagača i posetilaca – po proceni organizatora oko 1.000. Organizator Zarije Mitić iz Udruženja „Polen 2012“ kaže da je ovaj sajam oborio sve rekorde.

-Svi su puni pozitivnih utisaka i kažu da će rado doći i naredne godine. Ovoga puta smo imali najveću posećenost, procenjujemo da je oko 1.000 ljudi danas bilo u sportskoj hali, zbog čega sam izuzetno srećan. Najvažnije je da je sajam uspešno održan i da su svi zadovoljni – kaže Mitić za naš portal.

Sajam je počeo igrom i pesmom mališana iz vrtića „Naša radost“ u Bujanovcu, koji su u svojim kostimima ličili na prave male i vredne pčelice.

Predsednik Opštine Bujanovac, Nagip Arifi, zvanično je otvorio sajam i pozdravio sve prisutne, zahvalio se udruženjima pčelara iz Bujanovca koji su se potrudili da nastave tradiciju održavanja sajma i kazao da će Opština Bujanovac nastaviti da pruža finansijsku podršku udruženjima.

Nakon toga usledila je dodela zahvalnica i poklona zaslužnim građanima i pčelarima, a zatim predavanja na temu „Priprema pčelinjih društava za bagremovu pašu i seoba“ i „Nozema“.

Mnogobrojni posetioci imali su priliku da probaju i kupe sve pčelarske proizvode, počev od bagremovog i livatskog meda, preko voća, oraha, polena, saća ili koprive u medu, pa sve do lekovitih preparata na bazi meda.

Cene su se kretale od 1200 dinara za bagremov i livadski med, 1500 za mešavine u medu, pa sve do 2500, 3500 i 4000 dinara koje je trebalo izdvojiti za specilne lekovite tinkture sa medom.

Mirko Perić iz Požarevca je prvi put u Bujanovcu i, kako kaže, zadovoljan je organizacijom i brojem posetilaca.

-Naš brend je med sa lešnikom, jedna posebna kombinacija i tehnologija, suština je da smanjimo potrošnju industrijskih kremova i nezdravih slatkiša i da pokažemo ljudima kako priroda ima bolji ukus od hemije. Pored toga imamo i kombinacije sa medicinskim lekovitim pečurkama, koje su jako lekovite i rešavaju mnogobrojne probleme kod konzumenta, od problema sa varenjem do jačanja krvnih sudova i imuniteta – kaže Perić.

Dragan Đorđević, pčelar iz Kamenova, kaže da se pčelarstvom bavi šest generacija njegove porodice. Otkrio nam je trikove kako da prepoznamo pravi med od falsifikata.

-Prvi pokazatelj da je med originalan je to da med nije providan, jer ako kroz teglu možete da čitate slova i vidite jasnu sliku, onda je med falsifikat – otkriva Đorđević.

Pčelari iz Vranjske Banje, članovi vranjskog udruženja „Matica“, kažu da su redovni na sajmu u Bujanovcu i da svake godine, pored osnovnog livadskog i bagremovog meda, potrošačima nude i polen u medu, koprivu u medu, saće u medu i kandirano voće.

Izlagači sa Vlasinskog jezera, pored klasičnih proizvoda od meda, imali su u ponudi i matične sokove, slatka, sirupe, vina, medovaču i druge vrste rakija.

Pored proizvoda od meda, na sajmu je bilo i štandova sa pčelarskom opremom, na kojima se moglo naći sve što je potrebno za uspešno bavljenje pčelarstvom.

-Ovo je već treći put kako dolazimo na ovaj sajam da izlažemo i prodajemo pčelarsku opremu, zadovoljni smo količinom interesovanja, jer pčelarstvo je takvo da uvek treba da se ulaže u njega – kaže za naš portal Nebojša Đurić koji izlaže i prodaje pčelarski pribor i opremu „Dragan“.

Predstavnici firme „ZO PLAST“ Iz Novog Sada, prvi put su na bujanovačkom sajmu i inpresionirani su, kako kažu, i posetom, i izlagačima, i domaćinom.

-Prodajemo kompletnu pčelarsku opremu, sve što je potrebno savremenom pčelarenju, od dimilice, vrcaljke, matične rešetke, pčelarske viljuške, pa sve do prehrane za pčele i poklopce za tegle – kaže za Bujanovačke Dragoljub Stanimirov iz Novog Sada.

Pored izlagača sajmu su prisustvovali i brojni potrošači i ljubitelji pčelarskih proizvoda sa teritorije gotovo čitavog Balkana.

Gosti iz Grčke, Bugarske, Albanije i sa teritorije Kosova bili su brojni, a među njima najbrojniji Makedonci, koje ni četrdesetominutno čekanje na granici nije sprečilo da organizovanim autobusima dođu na sajam.

-Ja sam član udruženja „Pčela“ iz Kumanova, bavim se pčelarstvom više od petnaest godina, proizvodim sve pčelinje proizvode i ovde sam prisutan od prvog sajma, ali sada smo prvi put došli organizovano u velikom broju. Nemamo svoje štandove na sajmu, ali smo došli da razmenimo iskustva i vidimo šta su specijaliteti kolega – kaže za naš portal Zoran Ristovski iz Kumanova.

Podsetimo, organizator sajma je udruženje pčelara „Polen 2012“ Bujanovac, a pokrovitelj Opština Bujanovac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *