Kako će Albanci birati svoje predstavnike u Nacionalnom savetu, državni sekretar najavio raspisivanje izbora u narednim danima

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 22. mart 2023. Predstojeći postupak izbora članova Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) putem elektorske skupštine predstavljen je danas u Bujanovcu. Zainteresovanima za postupak izbora proceduru su objasnili prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Zuzana Pavlikova, viša savetnica za pitanja nacionalnih manjina u Misiji OEBS-a u Srbiji.

prof. dr Rejhan Kurtović

-Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OEBS-a danas je ovde u Bujanovcu održalo obuku za predstojeće elektorske izbore za albanski Nacionalni savet. Juče smo istu takvu obuku imali u Medveđi, a danas ćemo je imati i u Preševu – rekao je za Bujanovačke državni sekretar, prof. dr  Kurtović.

Cilj ove obuke je, kako kaže, da se približi izborni proces albanskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji, obzirom da nisu izabrali organe upravljanja nakon sprovedenih neposrednih izbora, jer nije postojao politički koncenzus između albanskih stranaka. Ministarstvo je bilo prinuđeno da imenuje Privremeni organ koji će voditi savet do novih izbora.

Mustafa nastavlja da vodi Savet Albanaca, poznati i ostali članovi Privremenog organa

-U sledećih nekoliko dana biće raspisani elektorski izbori za Nacionalni savet albanske nacionalne zajednice – dodaje Kurtović.

Obzirom na to da je ovo prvi put da se održavaju elektorski izbori za NSA, ministarstvo, po rečima Kurtovića, ima cilj da o procedurama što bolje informiše i upozna sve buduće aktere na elektorskim izborima, odnosno da im približi način kandidovanja i sve ostale postupke u održavanju izbora.

-Postoji velika zainteresovanost političkih aktera za elektorske izbore, zbog toga Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo, kao i drugi organi koji su uključeni u izborni proces, čine maksimalne napore da se ovi izbori održe što pre i da albanska nacionalna zajednica u Srbiji dobije jedan delotvoran Nacionalni savet, koji će u budućem periodu obavljati poslove iz nadležnosti službene upotrebe jezika i pisma, informisanja, obrazovanja i kulture albanske nacionalne zajednice – kaže Kurtović.

Na samoj obuci bilo je puno pitanja, puno različitih konstatacija,  a sve vreme  postojala je interakcija između onih koji su držali samu obuku i onih koji su je slušali.

-Jedno od pitanja koje je interesovalo prisutne bilo je kada će biti održani izbori, na šta smo odgovorili da ćemo voditi računa o predstojećem Bajramu, da se izbori ne poklope sa njim, kao i da ćemo se potruditi da to bude u što kraćem roku iz razloga što je cilj da albanska nacionalna zajednica ima svoje najviše predstavničko telo u punom kapacitetu – ističe Kurtović.

Svi prisutni kojima nisu bili jasni detalji vezani za samo održavanje elektorske skupštine, o tome ko sve može učestvovati, koliko može biti elektora, koliko traje i kakva je procedura prikupljanja potpisa, dobili su dodatno pojašnjenje.

-Utisak koji želim da podelim sa vama je taj da su pripadnici albanske nacionalne zajednice jako zainteresovani za buduće elektorske izbore, da se u punom kapacitetu pripremaju i da je to još jedan pokazatelj da ćemo u što skorijem roku dobiti albanski Nacionalni savet, što je i cilj Vlade Republike Srbije, ali i albanske nacionalne zajednice koja živi na našem prostoru – kazao je za naš portal državni sekretar, prof. dr Rejhan Kurtović.

Rok za podnošenje elektorskih prijava je 30 dana pre dana održavanja elektorske skupštine, a datum će biti naknadno određen nakon raspisivanja izbora.

Na izborima putem elektorske skupštine za članove NSA bira se 15 članova.

Svaki pripadnik albanske nacionalne manjine koji želi da bude elektor, mora da dostavi pismenu podršku najmanje 20 pripadnika albanske nacionalne manjine, takođe upisanih u poseban birački spisak.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *