Ministarka ekologije u Bujanovcu: Proverićemo asfaltnu bazu kod crkve, deponija će biti rešena

Bujanovac, 23. mart 2023. Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović posetila je danas gradsku crkvu u Bujanovcu i obećala da će se izvršiti provera asflatne baze za koju crkva i građani tvrde da je jedan od najvećih zagađivača vazduha u gradu i okolini. Istakla je da se nada da će Opština Bujanovac ubrzo potpisati međuopštinski sporazum o odlaganju otpada, koji predviđa konačno rešenje još jednog velikog ekološkog problema – gradske deponije.

Vujović je rekla da je u Bujanovac došla po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dočekali su je paroh bujanovački Mićo Zelenović i otac Novica Nikolić koji su ukazali su na probleme sa zagađenjem vazduha, ali i sa voodosnabdevanjem.

-Nećemo vas terati da ostanete napolju da se ne biste uprašnjavili – našalio se otac Mićo Zelenović aludirajući na obližnju asfaltnu bazu.

Crkveni odbor Bujanovac: Protest i blokada puta ako inspekcije ne preduzmu nešto oko asfaltne baze

Ministarka Vujović je obećala da će kod nadležnih inspekcija proveriti da li firma u čijem vlasništvu je postrojenje za proizvodnju asfalta poštuje sve propisane ekološke standarde, što, inače, tvrdi opštinski inspektor za zaštitu životne sredine, o čemu su Bujanovačke pisale.

Naglasila je da će problem sa odlaganjem otpada, odnosno gradskom deponijom, ali i divljim smetlištima biti rešen.

-Što se tiče deponije u Bujanovcu, ona će gravitirati ka regionalnom centru “Meteris” u Vranju i sada radimo intenzivno na tome. Mi zatvaramo divlje deponije koje  su koristili građani i pravimo novu ekološku sliku – rekla je ministarka Vujović.

Na sednici bujanovačke skupštine u ponedeljak srpski odbornici su zahtevali usvajanje međuopštinskog sporazuma o deponijama, ali je vladajuća većina to odbila, sa obrazloženjem da se dokument još uvek preispituje. Ministarka kaže da protiv toga nema ništa.

-Nakon ove posete imaćemo sastanak u Vranju, na kojem će  tema biti upravo taj sporazum. Na inicijalnom sastanku održanom u Beogradu svi su prihvatili da se ide ka regionalnom centru, a verujem da je razlog što na Skupštini u Bujanovcu nije donešena odluka o usvajanju što svi odbornici nisu bili upoznati sa detaljima.  Treba svi da se upoznaju  sa dokumentom. Nadam se da će Opština Bujanovac potpisati sporazum i uključiti se u priču sa regionalnom centru u Vranju, jer to je izuzetno značajno – rekla je Vujović.

Naglasila je da  Vlada Republike Srbije ulaže u zaštitu životne sredine i u ravnomeran razvoj svih opština u Srbiji, a da očekuje da ko god bio u rukovodstvu Opštine radi u cilju boljeg kvaliteta života svojih građana.

Na kraju posete ministarka Vujović zahvalila se na srdačnoj dobrodošlici domaćinima u crkvi, a paroh Zelenović i Novica su joj poklonili ikonu Svetih  apostola Petra i Pavla, kojima je posvećen hram u Bujanovcu.

Ministarka je sa načelnicom opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazilom Azemović obišla i gradsku deponiju na kojoj se gradi transfer stanica.

 

Pre Bujanovca ministarka je posetila manastir Prohor Pčinjski.

Ministarka Vujović u manastiru Prohor Pčinjski: Proširena zaštićena „Dolina Pčinje“

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *