Japan donira 73.000 evra za opremanje kuća i stanova za Rome iz centra Salvatore u Bujanovcu

Bujanovac, 24. mart 2023. Vlada Japana doniraće 73.000 evra za opremanje nameštajem kuća i stanova, koji će biti kupljeni i izgrađeni za Rome koji su 1999. godine izbeglio sa Kosova u Bujanovac i već 24 godine žive u kolektivnom centru Salvatore. Ugovor o donaciji u sredu su potpisali ambasador Japana u Beogradu i menadžer projekta Opštine Bujanovac Sali Salihi, šef kabineta predsednika opštine.

“Donacijom vlade Japana u iznosu od 73.040 evra obezbediće se nameštaj i osnovni kućni aparati za objekte socijalnog stanovanja namenjene dvadeset i dvema ugroženim porodicama”, kažu u ambasadi.

I vlada Švajcarske je doprinela projektu, koji sprovodi UNOPS, sa 200.000 švajcarskih franaka.

Salvatore: 80 Roma i 1 Srbin napuštaju pakao, neki Albanci protiv toga

Opšti cilj projekta je da doprinese unapređenju životnih uslova i poboljšanju socijalne inkluzije raseljenih Roma koji žive u kolektivnom centru Salvatore i domicilnim, socijalno ugroženim porodicama u opštini Bujanovac.

Primajući donaciju Salihi je rekao da je značaj ovog projekta u činjenici da obezbeđuje trajna rešenja za raseljene Rome kao i za socijalno ugrožene domicilne porodice.

Opština i EU kupuju kuće u bujanovačkim selima za raseljene

Sufijan Ađali, predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice u Srbiji rekao je da zatvaranje kolektivnog centra Salvatore, poslednjeg od više od 1000 kolektivnih centara u Srbiji, pokazuje opredeljenje Srbije da nađe trajna rešenja za prisilno raseljene u zemlji.

U centru Salvatore živi 19 romskih porodica, od kojih će 12 dobiti stanove čija izgradnja počinje po okončanju tendera za izvođača radova, a za sedam porodica će biti kupljene kuće u selima. 

Kuće će dobiti još tri socijalno ugrožene porodice iz opštine Bujanovac.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *