Nacionalni savet Albanaca zadovoljan radom Vlade Srbije

Bujanovac, 24. mart 2023. Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Rejhan Kurtović na sastanku sa članovima Privremenog organa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu poručio je da je cilj da albanska nacionalna zajednica ima funkcionalan predstavnički organ u periodu do izbora novog saziva Nacionalnog saveta. Po njegovim rečima, predstavnici Privremenog organa pozitivno su ocenili sve ono što Vlada Srbije i resorno ministarstvo rade na polju ostvarivanja kolektivnih prava Albanaca u Srbiji i izbora novog saziva NSA.

Predsednik Privremnog organa Ragmi Mustafa naglasio je da je važno obezbediti da novi izborni proces, koji će biti sproveden po elektorskom sistemu, bude pošten, demokratski i inkluzivan.

Mustafa je ocenio da je pristup ministarstva konstruktivan.

Imali smo veoma konstruktivan i informativan sastanak sa državnim sekretarom prof. dr Kurtovićem u nameri da se glas pripadnika albanske zajednice čuje i da sistem odražava njihove potrebe i težnje. Ovaj izborni proces treba da bude transparentan, sa jasnim pravilima i procedurama koje su javno dostupne. Ovo se može postići kroz izgradnju poverenja u proces, što će osigurati da rezultati budu prihvaćeni kao legitimni – rekao je Mustafa posle sastanka.

Mustafa nastavlja da vodi Savet Albanaca, poznati i ostali članovi Privremenog organa

Naglasio je da predojeći izborni proces treba da bude inkluzivan i reprezentativan, obezbeđujući da svi birači sa pravom glasa mogu učestvovati slobodno i po najvišim standardima izbora.

-Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće na raspolaganju Privremenom organu upravljanja i pružiće punu podršku u radu – rekao je državni sekretar.

Po njegovim rečima, ministarstvo i drugi nadležni subjekti za sprovođenje izbora aktivno rade na tome da se elektorski izbori raspišu i održe što pre i da u tom smislu očekuju punu pozornost i delovanje Privremenog organa.

 

Kako će Albanci birati svoje predstavnike u Nacionalnom savetu, državni sekretar najavio raspisivanje izbora u narednim danima

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *