Mustafa: Ne brine me izjava Hila, Amerika ima zadatak da Srbiju otrgne od ruskog uticaja

Bujanovac, 28. mart 2023. – Šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa kaže da ga nije zabrinula izjava američkog ambasadora Kristofera Hila da pitanje Albanaca u Bujanovcu i Preševu nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine, već da je to unutrašnja stvar Srbije. Hilovu izjavu Mustafa je doveo u vezu sa nastojanjima da se Srbija odvoji od ruskog uticaja.

-Ambasador Hil, naravno, zastupa američke interese u Srbiji, a osim toga, on ima dužnost da Srbiju odvoji od ruskog uticaja i vrati je pod evro-zapadni uticaj. Tako da su njegove izjave u tom pravcu“ – rekao je Mustafa za Albanian Post.

Na pitanje Bujanovačkih da li Sjedinjene Države podržavaju albanske političare iz Bujanovca i Preševa u njhovim zahtevima za reciprocitetom, odnosno uključivanjem pitanje juga Srbije u briselski dijalog, Hil je odgovorio da je albanska manjina unutrašnje pitanje Srbije koje nema veze sa dijalogom Beograd – Priština.

 

Ambasador Hil: SAD ne podržavaju zahteve Albanaca sa juga Srbije, Amerika protiv reciprociteta, zajednice opština i uključivanja u Briselski dijalog

Mustafa, međutim insistira da su “zahtevi Albanaca Preševske doline opravdani” i veruje da će se stvoriti prostor za realizaciju.

Kako je rekao, ono što se nudi Srbima na Kosovu ne treba uskratiti Albancima u Srbiji, jer će ravnopravan tretman manjina obezbediti trajni mir u celom regionu.

-Simetrija (u pravima Srba na Kosovu) je prilika da se stvori veći prostor za manjine na Balkanu, standard na kojem Srbija insistira za Srbe Kosova uticaće i na druge zemlje, koje će tražiti iste standarde u odnosu na Beograd. Ovi standardi neće ostati sui-generis;  veoma sam uveren da će vrlo brzo doći vreme da Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska zahtevati isti standard u tretmanu svojih nacionalnih manjina u Srbiji – kaže Mustafa.

On je ponovio da od albanske i kosovske vlade  traži da, kako je rekao, pitanje Preševske doline bude prioritet njihove politike, što trenutno nije slučaj.

Kongresmeni pokrenuli pitanje zajednice albanskih opština na jugu Srbije

 

 

 




One thought on “Mustafa: Ne brine me izjava Hila, Amerika ima zadatak da Srbiju otrgne od ruskog uticaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *