Udruženje Romkinja: Još jedan projekat pomoći starijim Bujanovčanima

Bujanovac, 29. mart 2023. (foto arhiva) – Udruženje Romkinja Bujanovac sprovodi projekat “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa” koji finansira Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a kojim koordinira Crveni krst Srbije.

Stariji sugrađani dobili su priliku da se druže i razmenjuju znanja i iskustva sa mladima iz zajednice, kažu u udruženju.

Ovaj projekat podrazumeva dvosmerno mentorstvo između 30 mladih i 30 starijih sugrađana.

Mladi podučavaju starije kako se koriste društvene mreže, kako se on-line komunicira, kako se viralno dolazi do informacija i kako se usavršavaju ostale digitalne veštine.

Sa druge strane, stariji sugrađani podučavaju mlade o kulturnim obrascima romske nacionalne manjine, tradicionalnoj kuhinji, plesu, običajima, rukotvorinama.

Za mlade su organizovana četri dana obuke na temu volontiranja, uloge mladih, rada sa starijim osobama i istraživanja potreba korisnika.

Ovo nije jedini projekat koji sprovodi Udruženje Romkinja. Kroz projekat „Jačanje podrške integraciji povratnika u opštini Bujanovac“, koji je u februaru sprovelo ovo Udruženje, pomoć je dobilo  60 starijih lica i osoba sa invaliditetom o kojima nema ko da se stara.

Tada je u cilju zadovoljavanja njihovih svakodnevnih životnih potreba angažovano 5 geronto domaćica koje su obezbedile pomoć u kući u vidu obavljanja neophodnih kućnih poslova, održavanja lične higijene, nabavke hrane, pripremanju obroka, zagrevanju prostorija, odvođenja kod lekara, nabavke lekova i obavljanja drugih poslova u skladu sa potrebama korisnika.

Projekat je tada realizovan u sklopu  projekta “Jačanje nacionalnih i lokalnih sistema za podršku delotvornoj društveno-ekonomskoj integraciji povratnika na Zapadnom Balkanu” koji finansira Evrpska Unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Cilj projekta je unapređenje standardnih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou koja će omogućiti veću inkliziju i samostalaniji život ranjivih grupa stanovništva, pre svega starih osoba i osoba sa invaliditetom.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *