Zbog poskupljenja struje i gasa poskupljuju i životne namirnice

Bujanovac, 29. mart 2023. Poskupljenje energenata izazvaće više cene namirnica, a slede još dva poskupljenja, jedno u novembru, pa posle par meseci još jedno, izjavila je za N1 Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

 Ona je istakla da će najavljeno poskupljenje energenata izazvati i više cene namirnica, kao i da će u velikoj meri uticati na život i standard građana.

Kako su Bujanovačke ranije objavile, Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je da će od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam odsto, a gas za deset odsto.

„Kad god dolazi do poskupljenja, informacije su da su cene energenata u Evropi višesturko porasle, ali potrebno ih je sagledati u odnosu na plate i standard u Srbiji i potrebno je poći od toga da su prihodi u Srbiji daleko ispod evropskog proseka. Sa tog konteksta, cene ne mogu biti opravdane. U pitanju je sistem spojenih sudova, skok cena energenata dovešće do skoka cena ostalih namirnica neophodnih za život“, rekla je Perinčić.

Do povećanja cene energenata došlo je, kako kaže, zbog dvogodišnjeg stendbaj aranžmana sa MMF-om.

To poskupljenje neće biti jedino, pošto sledi jedno i u novembru, pa posle par meseci još jedno. To povećanje uticaće u velikoj meri na život i standard građana, naglasila je Perinčić.

Pored toga, ukazala je i da povećanje cene energenata dovodi do skoka inflacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *