Počinje upis u osnovne škole, traje do 31. maja

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 30. mart 2023. Upis u prvi razred u osnovne škole, kao i testiranje za polazak u školu, počinje 3. aprila i trajaće do 31. maja 2023. godine. Pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena 2016. godine, kao i deca koja su rođena u januaru i februaru 2017. godine. Mnogi roditelji testiranje za polazak u školu doživljavaju stresno i trude se da dete što bolje pripreme, što je često kontraproduktivno i samo još više zbunjuje decu – kaže za Bujanovačke Jelena Stojanović, pedagog OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu.

-Priprema dece za polazak u školu ne počinje samim testiranjem, već se dete priprema kroz svakodnevni život od rođenja pa sve do polaska u školu, kroz igru, razgovor sa roditeljima, druženju sa vršnjacima.  Praksa pokazuje da deca koja odrastaju u atmosferi punoj ljubavi, razumevanja i podsticaja imaju više samopouzdanja i samostalnija su prilikom testiranja, lakše podnose poraz i bolje se nose sa uspehom – ističe Stojanovićeva.

Na testiranju se ne procenjuju konkretna znanja, kako kaže, zbog čega roditelji često imaju nejasnu sliku o tome šta ono predstavlja, pa na taj način stvore dodatni pritisak kod deteta i uplaše ga pre samog testiranja.

-Ono što mi procenjujemo nije konkretno znanje, već  detetova sposobnost logičkog zaključivanja, sposobnost pamćenja, stepen koncentracije i sve se to radi uz jedan opušteni i spontani razgovor, kroz igru i crtanje, tako da ne postoji dete koje ne može proći testiranje – naglašava pedagog škole.

Proces upisa se većinski obavlja elektronski, stoga je neophodno da se roditelji pre svega registruju na sajt eUprave. Nakon toga će biti u mogućnosti da zakažu termin za testiranje deteta u odabranoj školi. Zakazivanje termina za testiranje preko eUprave omogućeno je od 20. marta 2023. godine. Takođe, zakazivanje je moguće obaviti i lično u osnovnoj školi.

Ako se roditelji ne registruju sami na sajt eUprave, nadležni u školi će sve obaviti umesto njih, potrebno je samo da im se roditelji jave, kako bi na vreme zakazali termin testiranja. Na sajtu eUprave nalaze se brojevi telefona i mejl adrese svih Osnovnih škola u opštini Bujanovac, koje možete pronaći OVDE.

-Roditelji mališana nisu u obavezi da donose potrebna dokumenta u štampanom obliku, već će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Dokumenta koja škola nabavlja po službenoj dužnosti su: izvod deteta iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom obaveznom pripremnom predškolskom programu i potvrda lekara o izvršenom lekarskom pregledu – kazala je Stojanovićeva.

Dodaje da ukoliko je lekarski pregled urađen u privatnoj lekarskoj ustanovi ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je da se potvrda dostavi lično školi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *