Proba završnog ispita: U OŠ „Branko Radičević“ nema đaka sa maksimalnim brojem bodova

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. april 2023. (foto arhiva) – Rezultati prošlonedeljnog probnog završnog ispita u bujanovačkoj OŠ „Branko Radičević“ pokazuju da je najveći osvojen broj poena, od maksimalnih 20, na testu iz srpskog jezika i književnosti 18, iz matematike 14, a iz izbornog predmeta 18.

-Najveći broj učenika je za treći deo testa odabrao biologiju, jedan manji deo istoriju i jedan učenik je polagao test iz hemije – kaže za naš portal pomoćnica direktora u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu, Maja Antić Jovanov.

Probne testove radilo je 77 učenika osmog razreda.

Proba male mature za vikend, u Bujanovcu manje osmaka nego prošle godine

Tokom probnog završnog ispita, kako kaže, učenici su se upoznali sa redosledom koraka, obavezama i pravilima u vezi sa završnim ispitom.

-Preovladava mišljenje da je struktura testova vrlo slična ispitnim instrumentima na dosadašnjim završnim ispitima gde preovlađuju zadaci zatvorenog tipa – kaže Antić Jovanov.

Cilj organizacije probnog završnog ispita je, po njenim rečima, da se vidi koliko su učenici spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

-Rezultati sa probnog završnog ispita se ne pretvaraju u ocene učenika i ne služe za ocenjivanje učenika, već će njih nastavnici koristiti u planiranju aktivnosti za pripremanje učenika za završni ispit – naglašava Antić Jovanov.

Nakon samog završnog ispita, kako kaže, radi se opsežna analiza rezultata na nivou stručnih aktiva Odeljenskih veća.

-Nastavnici će na osnovu donetih zaključaka uočiti oblasti koje bi trebalo unaprediti, kao i oblasti u kojima je učenicima potrebna veća podrška u usvajanju znanja – zaključuje pomoćnica direktora u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu.

Sledeći korak je sačinjavanje plana prireme za završni ispit koji će se održati 21, 22. i 23. juna.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *