Omaž dr Vukašinu Antiću: Veliki čovek i vrhunski hirurg

Bujanovac, 3. april 2023. (Vranjenews) – Omaž dr Vukašinu Antiću (1958 – 2020) odžan je u subotu, u Galeriji narodnog Muzeja u Vranju, u organizaciji Društva onkoloških pacijenata Vranja. Skup posvećen sećanju na vranjskog hirurga, organizovan je povodom trogodišnjice njegove smrti, prenosi Vranjenews.

U prepunoj Sali  govorili su Ljiljana Stanković, dr Igor Stojanović, dr Danijela Velinov, Sunčica Denić, i Vidan Bogdanović.

„Doktor Vule bio je nežan kao nejako dete, a hrabar i odlučan kao antički vojskovođa“, rekla je Sunčica Denić, profesorka, književnica i dugogodišnja prijateljca pokojnog vranjskog hirurga Vukašina Antića.

„Znam Vuleta, jedan je od mojih prvih prijatelja po dolasku u Vranje 1986. Poznavala sam ga iskrenog, čistog obraza, bez maske, bez težnje da bude neko drugi. Romantičan u svojim težnjama, idealista kao revolucionar, sa građanskom opcijom, humanista. Umetnik u preciznoj hirurgiji i osećaju za estetsko, teoretičar i kreator lepog, intelektualac, građanin sveta. Ništa kod njega nije bilo stihijski, već istraženo, naučeno, urađeno, čisto“, kazala je Denić.

Pedijatar Danijela Velinov, koleginica i komšinica pokojnog doktor Vuleta, govorila je o njemu kao vrsnom hirurgu, dobrom čoveku, iskrenom prijatelju, brižnom ocu i suprugu.

Vukašin je bio moj kolega, komšija, veliki prijatelj moje porodice. Od njega sam učila prve korake onkologije, imala sam čast da sa njim sarađujem dok sam kao lekar opšte prakse radila u Onkološkom dispanzeru. Vuletova stručnost, pristup svakom pacijentu, sa posebnom pažnjom na lečenje osnovne bolesti, bili su fascinantni. Imao je ogromnu dozu profesionalizma, empatije, podrške i optimizma, što je pacijentima dodatno ulivalo snagu da se hrabro upuste u lečenje“, rekla je Velinov.

Hirurg Igor Stojanović, kolega sa vranjske Hirurgije, naglasio je da posle odlaska doktor Vuleta u toj službi „nema više prepoznatljive vedrine, topline i drugarstva“.

„Bio je jedan od retkih među nama koji se, u pravom smislu te reči, može nazvati čovekom i lekarom. Njegov vedar duh, pronicljiva inteligencija i kolegijalnost, nama mlađima bili su velika podrška, pomoć i uteha, kad nam je to bilo najpotrebnije“- kazao je Stojanović.

Govoreći u ime Društva onkoloških pacijenata, Ljiljana Stanković, nekadašnja medicinska sestra i jedna od najbližih saradnica doktora Vukašina Antića, a potom i sama njegova pacijentkinja, evocirala je najpre uspomenu na dan kada je Antić preminuo u Kliničkom centru u Nišu.

„Šok, muk, neverica i suze u momentu kada smo svi očekivali dobre vesti i oporavak nakon operacije koju je doktor imao. Sad kad Društvo onkoloških pacijenata ponovo radi, društvo koje si ti osnovao pre dvadeset godina, to Društvo danas na trogodišnji pomen drži ovaj omaž tebi u čast. Ne zaboravljamo te i stalno prenosimo mlađim članovima koliko si nam pomogao i koliku smo privilegiju imali da nas ti lečiš“, rekla je Stanković.

Iz Društva onkoloških pacienata u Vranju, koje je organizovalo ovaj omaž Vukašinu Antiću, podsetili su da je bogatu karijeru dr Vuleta obeležila njegova „beskompromisna borba protiv raka dojke“.

„U gotovo svakoj članici našeg udruženja on živi, jer je bio vrhunski hirurg i veliki čovek. Spasio je mnogo života i pomagao svima. Bio je najbolji, naš doktor Vule“, emotivno su saopštili iz vranjskog udruženja.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *