EU i SAD: Beograd i Priština da primene sve što su dogovorili

Bujanovac, 5. april 2023. (foto Lajčak Tviter) – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole  saglasili su se da je neophodna hitna primena  dogovora postignutih u dijalogu.

Lajčak je u utorak uveče objavio da je informisao Šolea o sastanku glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bislimija, u utorak u Briselu.

Dobro je razgovarati o najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta. Obavestio sam ga o dijalogu i današnjem sastanku glavnih pregovarača. Saglasili smo se o potrebi hitne implementacije u dobroj volji“, naveo je Lajčak na Tviteru.

Šole je objavio da je Lajčaku preneo da SAD snažno podržavaju pregovore Beograda i Prištine.

Nakon sastanka sa Bislimijem i Lajčakom, Petković je izjavio da je prvi put u poslednjih nekoliko godina razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

Bislimi je naveo da je tokom razgovora u Briselu dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali je naglasio da taj datum još nije siguran.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *