Veterinarska: Pomažemo poljoprivrednicima oko registracije, kad već neće opštinske službe

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 5. april 2023. Registracija i obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Bujanovac i Preševo, bez koje poljoprivrednici ne mogu da konkurišu za subvencije, a koja se od ove godine obavlja isključivo elektronski, preko e-Agrara, polako se privodi kraju. Stariji poljoprivrednici sa nedovoljno informatičkog znanja, kojih ima dosta u Bujanovcu i Preševu, ne snalaze se sami, pa su pomoć dobili od Veterinarske stanice Bujanovac. „Do sada je registrovano 85 odsto poljoprivrednih gazdinstava, a preostalih 15 odsto nisu zbog nekog od problema u katastru“, kaže za Bujanovačke Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu.

-Za obnovu registracije gazdinstva elektronskim putem našim sugrađanima je potrebna pomoć, a registrovano gazdinstvo uslov je za subvencije – ističe Milković.

Novine u registraciji gazdinstva predviđaju da poljoprivrednici otvore imejl adresu, učitaju u telefon novije generacije aplikaciju preko koje ulaze u eAgrar i da zatim nastave registraciju uz identifikacioni kod po koji idu u poštu ili poljopirvrednu stručnu službu.

-Država je prioritetno htela da uvede eAgrar u sistem subvencija, što je dobro, jer će se na taj način u velikoj meri izbeći nepravilnosti, tako da mi to podržavamo i želimo da pomognemo, iako to nije naša obaveza. Prihvatili smo zbog naših mušterija, jer poljoprivredne službe Opštinskih uprava u Bujanovcu i Preševu nisu htele da se uključe u ovaj posao – kaže Milković.

Do sada su potpuno besplatno, kako kaže, registrovali preko 85 odsto teritorije Bujanovca i Preševa, odnosno 890 gazdinstava od ukupno 1219 koliko prima subvencije u stočarstvu, a postoje i subvencije koje poljoprivrednici primaju po hektaru, jer nemaju stoku.

-Preostalih 15 odsto gazdinstava nisu registrovana zbog problema u katastru. Ti korisnici su dobili svoj QR kod i pin, ali ne mogu da obnove registraciju gazdinstva elekronskim putem zato što postoji neki problem u katastru, bilo da je to zakup zemljišta ili problem vezano za nasleđivanje – kaže Milković.

Još jedan veliki problem, po njegovim rečima, predstavljaju duple imejl adrese koje korisnici otvaraju prilikom uzimanja QR koda, pa te duple adrese mora da se storniraju, što takođe zahteva određeno vreme.

-Sve u svemu, uspevamo da sve privedemo kraju, rok je bio 1. april, ali je produžen na neodređeno, a od juče je krenuo Javni poziv za elektronsku prijavu za  premije za mleko za četvrti kvartal, mada tu za sada nemamo problema, jer svi koji su predali mleko mlekarama konkurisaće preko tih mlekara – dodaje Milković.

Sledeće što očekuju je Javni poziv za genetske resurse, koji bi trebalo da bude 15. aprila, vezano za umatičene krave, svinje ovce i koze.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *